Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Năstase: ambasadorul SUA trebuie pus la punct

CC0 / Pixabay / WilliamCho / Justitie
Justitie - Sputnik Moldova
Abonare
Un fost prim-ministru i-a cerut președintelui să reacționeze la declarațiile publice ale ambasadorului american, care vizează politica internă.

CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik. Fostul prim-ministru român Adrian Năstase îi cere președintelui român Klaus Iohannis să-l pună la punct pe ambasadorul SUA la București, pentru declarațiile politice făcute de diplomat în public și care ar reprezenta un atentat la suveranitatea României.

“Consider că, în calitate de președinte al României, aveți DATORIA să-l învățați pe ambasadorul Klemm că are datoria de a nu face observații în public”, a afirmat Năstase.

Ion Cristoiu - Sputnik Moldova
Ambasadorul SUA, făcut cu ou și cu oțet de Ion Cristoiu. Vezi motivul...

Fostul șef al Guvernului român a evocat Convenția de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice, prin care reprezentanții diplomatici sunt obligați să respecte legile și regulamentele statului în care sunt acreditați, dar și să nu intervină în problemele interne ale statului.

“Consider că i se poate atrage atenția ambasadorului Klemm că, dacă are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau în numele guvernului american) trebuie să facă acest lucru mergând la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe lângă autoritățile române și nu pe lângă „stradă”, opinie publică, televiziuni, agenții de presă”, afirmă Năstase în scrisoarea sa deschisă adresată lui Iohannis.

În cazul în care ambasadorul american nu ar înțelege textul convențiilor, Adrian Năstase sugerează declararea ambasadorului american drept persona non-grata.

“Prin încălcarea unor norme diplomatice care sunt specifice statelor democratice, ce-si respectă mutual suveranitatea, ambasadorul Klemm umilește nu doar autoritățile statului român ci și pe fiecare dintre noi”, conchide fost prim-ministru român.

Anterior, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a făcut afirmații despre modul în care acționează justiția românească, fapt care a trezit o serie de nemulțumiri. Diplomatul a precizat ulterior că nu vorbește în nume propriu, ci reprezintă poziția Guvernului SUA, iar ceea ce a spus dânsul public despre justiția românească ar fi spre binele României.

Fluxul de știri
0