Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

O reacție de la Tiraspol la flirtul Chișinăului cu NATO

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaГлава Приднестровья, Евгений Шевчук / Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk
Глава Приднестровья, Евгений Шевчук / Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul de la Tiraspol s-a arătat îngrijorat de colaborarea Chișinăului cu NATO și de exercițiile militare din apropierea Zonei de Securitate.

CHIȘINĂU, 5 iulie – Sputnik. Liderul administrației de la Tiraspol, Evheni Șevciuk, susține că Republica Moldova a activizat colaborarea militară cu NATO, în pofida statutului său de neutralitate, pentru a forța Transnistria să renunțe la apropierea de Rusia. Despre aceasta scrie portalul de știri din regiune, novostipmr.ru.

Șevciuc a invocat Constituția Republicii Moldova:

”Moldova și-a activizat colaborarea militară cu NATO în pofida statutului de neutralitate prevăzut de Constituție”, a spus acesta.

Встреча глав МИД РФ и Молдавии С.Лаврова с А.Галбуром - Sputnik Moldova
Politică
Lavrov: Transnistria trebuie să facă parte dintr-o Moldovă integră şi neutră

El a mai menționat că pe un poligon aflat la doar câțiva kilometri de Zona de Securitate au loc mai multe exerciții militare, la care participă și reprezentanți ai NATO. Acestea se desfășoară inclusiv cu trageri de focuri din diferite tipuri de armament.

”Recent, militarii americani au pătruns chiar în această zonă, încălcând regimul și regulile existente”, a mai declarant Șevciuk.

În opinia liderului nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene, ”scopul unor astfel de acțiuni este suprimarea Transnistriei prin metodele unui război “hibrid”, crearea unor condiții insuportabile, pentru a determina oamenii să renunțe la independență și la vectorul de apropiere cu Rusia”.

Șevciuk a mai afirmat că ar fi fost înregistrate ”cazuri de survolarea de către avioanele românești a spațiului aerian al Transnistriei, care au realizat fotografierea aeriană a obiectelor militare”.

Дом Советов - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șevciuk speră în recunoașterea pe plan internațional a Transnistriei

“Analiza datelor de care dispunem demonstrează că în realitate nu există niciun fel neutralitate. În funcțiile chele ale Ministerului Apărării din Republica Moldova se află persoane care au pregătire specială în instituțiile de învățământ din SUA și țările Alianței Nord-Atlantice. Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, îndeamnă deschis la renunțarea la neutralitate și la aderare la NATO. În cadrul unei vizite recente la Chișinău, Șeful Comandamentului European al Forțelor Armate ale SUA, Philip Breedlove, a propus acordarea unui sprijin militar Moldovei”, a mai subliniat Evgheni Șevciuk.

Președintele RMN și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu faptul că ”autoritățile Ucrainei au interzis tranzitarea transporturilor rusești destinate misiunii de pacificare din Transnistria, iar serviciile speciale expulzează militarii ruși, care sunt trimiși în această misiune”.

Fluxul de știri
0