Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Evoluţie în dosarul ASITO. Două persoane au fost arestate

© Sputnik / Miroslav RotariMascat CNA НАЦ
Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Abonare
Două dintre cele cinci persoane din administraţia companiei ASITO, reţinute anterior, au primit mandat de arest pentru 30 şi 25 de zile.

CHIŞINĂU, 2 iul — Sputnik. după cum informează Centrul Naţional Anticorupţie, este vorba de directorul financiar adjunct al ASITO şi unul dintre juriştii. Aceştia au fost arestaţi într-un dosar de delapidare a banilor întreprinderii în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani.

Decizia a fost luată de judecătoria Buiucani, care a admis demersul procurorilor anticorupţie privind arestare preventivă a învinuiţilor pe un termen de 30 şi, respectiv, 25 de zile. Celelalte trei persoane care au fost reţinute acum două zile vor fi cercetate în stare de libertate, pe motiv că au colaborat cu ancheta şi au recunoscut că au acţionat la indicaţiile superiorilor. Toţi însă au interdicţie de a părăsi localitatea.

„Menţionăm că, potrivit materialelor acumulate s-a constatat că, învinuiţii, inclusiv factori de decizie ai CIA „Asito" SA, urmărind scopul delapidării mijloacelor financiare ale instituţiei, au intenţionat să sustragă 9,5 milioane de lei din conturile întreprinderii, invocând o datorie fictivă a ASITO faţă de unii agenţi economici", se precizează în comunicatul CNA.

Curtea de apel апелляционная палата - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Administraţia unei mari companii din Moldova, reţinută de ofiţerii CNA

Potrivit anchetei, falsificând un contract prin care CIA „Asito" SA ar fi garantat achitarea datoriilor unei companii, învinuiţii au reuşit să transfere de pe conturile ASITO pe cele ale agentului economic 3,29 de milioane de lei.

În continuare, pentru a-şi realiza intenţia de însuşire şi legalizare a mijloacelor financiare, acelaşi grup de persoane ar fi organizat încheierea unui contract fictiv dintre agentul economic menţionat şi o companie off shore, care presupunea achiziţionarea unui utilaj specializat, cu peste 564 de mii de dolari. În temeiul acestui contract, învinuiţii au convertit suma de 3,29 de milioane de lei în dolari SUA şi au transferat-o integral pe conturile bancare deschise în Federaţia Rusă. Conform aceleiaşi scheme, persoanele menţionate intenţionau să sustragă suma de 9,5 milioane de lei.

Ofiţerii anticorupţie şi procurorii au pornit o cauză penală pe faptul tentativei de delapidare a averii străine, săvârşită în proporţii deosebit de mari, precum pentru spălarea banilor.

Fluxul de știri
0