Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova a fost instituit un nou simbol patriotic: panglica Sfântul Ștefan

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Sârbu, Nicolae Pascaru, Dumitru Roibu
Igor Sârbu, Nicolae Pascaru, Dumitru Roibu - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit președintelui mișcării „Voievod” Nicolai Pascaru care este inițiatorul proiectului, panglica îi va uni pe toți locuitorii Moldovei și pe etnicii moldoveni din afara țării.

CHIȘINĂU, 2 iul — Sputnik. Panglica Sfântul Ștefan este un nou proiect al mai multor organizații neguvernamentale din RM, care au elaborat acest simbol de dragul viitorului țării noastre și al unității tuturor cetățenilor ei, a declarat vineri Nicolai Pascaru, președintele Mișcării de Tineret „Voievod", în cadrul conferinței de presă care a avut loc la Sputnik Moldova.

Potrivit lui Pascaru, unul dintre scopurile mișcării „Voievod", chiar de la începutul activității acesteia, a fost proslăvirea personalității lui Ștefan cel Mare și Sfânt și a rolului său în istoria țării noastre.

Panglica Sfântul Ștefan reprezintă o fâșie de pânză roșie pe care este imprimat capul de zimbru — cel mai vechi simbol al Moldovei, precum și imaginea Sfântului Gheorghe în ipostaza de luptător care învinge balaurul.

Замок XIV-XV веков - Sputnik Moldova
Mișcarea ”Voievod” realizează programul ”Cunoaște istoria Moldovei”

Ștefan cel Mare, sau Ștefan III, a fost unul dintre cai mai mari domnitori ai Principatului Moldovei. El a condus țara timp de 47 de ani. În toată această perioadă a luptat pentru independența Principatului Moldovei și în acest scop a dus o politică de consolidare a puterii centrale, reprimând opoziția boierilor. Marele domnitor a ținut piept celor mai puternici adversari  — Imperiul Otoman, Polonia, Ungaria. Datorită talentelor sale de conducător de oști, diplomat și om politic, Principatul Moldovei reușise nu doar să-și mențină independența, ci devenise o forță politică importantă în Europa de Est.

Fluxul de știri
0