Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Obligați să-și toarne clienții la poliție

© Sputnik / Rodion PROCAȚigară
Țigară - Sputnik Moldova
Abonare
Noua Lege privind Controlul Tutunului îi obligă pe administratorii de restaurante și de localuri de agrement să-i denunțe la poliție pe proprii clienți care fumează nu doar în interiorul acestor localuri și la terase, dar și la o distanță mai mică de 10 metri de acestea.

Obligați să-și toarne clienții la poliție

Altfel, administratorii de restaurante și localuri de agrement riscă ei înșiși să fie denunțați la poliție și amendați de oamenii legii.

Președintele Asociației Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, a declarat în cadrul unui interviu realizat în studioul radio Sputnik Moldova că situația este una jenantă pentru cei care muncesc în acest domeniu. Iată de ce proprietarii restaurantelor și localurilor de agrement cer amendarea Legii privind Controlul Tutunului.

Legea a fost adoptată de Parlament în data de 29 mai 2015, iar prevederile care interzic fumatul în spațiile închise și semiînchise, inclusiv la terase, au intrat în vigoare pe 31 mai 2016. Fumătorii înrăiți care totuși vor încălca legea și vor fuma în locurile interzise riscă amenzi între 1.000 și 1.400 de lei.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în jur de 25% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt fumători activi, iar anual sunt înregistrate în jur de 4.500 de decese cauzate de  boli asociate consumului de tutun. Totodată, Republica Moldova suportă anual pierderi de peste 1 miliard de lei pentru tratarea bolilor provocate de fumat.

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0