Președintele Fondului Marshall: rolul NATO în Europa va spori după Brexit

© Photo : NATOSenior US administration official said that Ukraine's membership in NATO is not being considered by the alliance.
Senior US administration official said that Ukraine's membership in NATO is not being considered by the alliance. - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Fondului Marshall speră la o consolidare a rolului NATO în Europa după Brexit, în timp ce comisarul pentru Afaceri Externe dorește o Uniune Europeană "autonomă" în probleme de apărare.

CHIȘINĂU, 1 iulie — Sputnik. Rolul NATO în asigurarea coordonării între membrii europeni ai Alianței Nord-Atlantice va crește odată cu ieșirea Marii Britaniei din Uniunea Europeană, consideră Karen Donfried președintele Fondului German Marshall, fost consilier pentru relațiile cu Europa al președintelui SUA Barack Obama, comunică agenția RIA Novosti.

"NATO a fost întotdeauna cea mai importantă platformă pentru unificarea sistemelor nord-americane și europene de securitate; acum ea va juca un rol mai mare în coordonarea acțiunilor între țările europene, odată cu ieșirea Marii Britanii din UE. Nu a mai existat un moment atât de oportun pentru o inițiativă a aprofundării interacțiunii dintre NATO și UE în domeniul securității", se menționează într-un material publicat pe site-ul fondului Marshall.

Pe de altă parte, Comisarul European pentru relații externe și politica de vecinătate Federica Mogherini a propus o nouă Strategie Globală pentru Politica Externă și Securitate care presupune o consolidare a capacității de apărare a UE în afara blocului NATO. Documentul urmează să fie prezentat marți liderilor europeni.

"Când vine vorba de apărarea colectivă, NATO rămâne cadrul principal pentru majoritatea statelor membre", însă "ca europeni trebuie să ne asumăm o responsabilitate mai mare pentru securitatea noastră", se spune în document Mogherini.

Chiar dacă documentul nu conține nicio referire la ideea înființării unor forțe armate europene comune, comisarul pentru Afaceri Externe susține că Uniunea Europeană trebuie să încurajeze cooperarea în domeniul apărării și să depună eforturi pentru crearea unei industrii militare europene solide, "care este una esențială pentru o autonomie în decizii și acțiune a Europei". 

Următorul summit NATO urmează să aibă loc la Varșovia în perioada 8-9 iulie.

Fluxul de știri
0