Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce statul îi alocă condamnatului Filat în fiecare lună bani din buget

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, Vladimir Filat va primi salariul de parlamentar şi va beneficia de acest statut până la pronunţarea deciziei în ultima instanţă naţională.

CHIŞINĂU, 30 iun – Sputnik. Deputatul liberal-democrat Vladimir Filat, condamnat la începutul săptămânii de prima instanţă la 9 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie, continuă să fie salarizat din bugetul Republicii Moldova.

În fiecare lună, Filat va primi în continuare pe cont din vistieria statului aproape 11 mii de lei. Totodată, chiar şi condamnat, liberal-democratul îşi menţine mandatul de deputat.

Potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, Filat va primi salariul de parlamentar şi va beneficia de acest statut până la pronunţarea deciziei în ultima instanţă naţională.

Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015 sub acuzaţia de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Procurorii îl învinuiesc pe Filat că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-ministru, a primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 de milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii. Oameni legii au cerut în instanţă 19 ani de închisoare pentru Vladimir Filat.

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Lista cu averea lui Filat care va trece în proprietatea statului

La începutul acestei săptămâni, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe ex-premierul şi lider al PLDM la 9 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, 60 de mii de lei amendă, privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe o perioadă de 5 ani şi confiscarea bunurilor şi averii dobândite ilicit în sumă de aproape 800 de milioane de lei. De asemenea, instanţa i-a retras „Ordinul Republicii”, conferit de preşedintele Nicolae Timofti.

Avocaţii dar şi procurorii au declarat că vor contesta în instanţa ierarhic superioară decizia Judecătoriei Buiucani.

La 1 iulie, ora 15.00, la Judecătoria Buiucani va fi pronunţată sentinţa motivată integrală în cazul lui Vladimir Filat.

Fluxul de știri
0