Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovenii vor vota prin internet. Vezi la ce alegeri

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaРабота за компьютером. Клавиатура
Работа за компьютером. Клавиатура - Sputnik Moldova
Abonare
Unul dintre obiectivele Planului Strategic al CEC pentru anii 2016-2019 este lansarea unui proiect-pilot privind utilizarea votului la distanță prin intermediul sistemelor electronice în cadrul următoarelor alegeri parlamentare ordinare.

CHIŞINĂU, 29 iun – Sputnik. La alegerile parlamentare ordinare ce urmează să se desfăşoare în toamna anului 2013, Comisia Electorală Centrală (CEC) intenţionează să implementeze votul la distanţă. 

Votul la distanță va îmbunătăți accesul la scrutin al tuturor cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot atât din țară, cât și din străinătate. Aceasta este principala concluzie a studiului de fezabilitate ”Introducerea votului prin internet în Republica Moldova”. Potrivit studiului de fezabilitate, în Republica Moldova numărul utilizatorilor de Internet a crescut în ultimii ani și astfel se întrunesc toate precondițiile pentru implementarea votului prin Internet în viitorul apropiat. 

”Către următoarele alegeri parlamentare ordinare din 2018, când ne propunem lansarea proiectului-pilot privind votarea la distanță, urmează să ajustăm cadrul legal în domeniu și să creăm condițiile tehnice necesare”, a declarat membrul CEC, Iurie Cecan. 

Potrivit studiului, votul la distanță va crește accesibilitatea proceselor electorale, va reduce costurile pentru organizarea alegerilor în străinătate și va contribui la sporirea numărului de votanți din străinătate, a tinerilor și persoanelor cu necesități speciale.

 

Fluxul de știri
0