Parlamentul European cheamă formalizarea promptă a ieșirii Marii Britanii din UE

© AFP 2024 / FREDERICK FLORINMembers of the European Parliament take part in a voting session at the European Parliament
Members of the European Parliament take part in a voting session at the European Parliament - Sputnik Moldova
Abonare
În Marea Britanie la 23 iunie s-a desfășurat referendumul privind apartenența Regatului Unit la UE. Potrivit datelor oficiale, pentru ieșirea țării din UE au votat 51,9% dintre britanici.

CHIȘINĂU, 28 iun — Sputnik. Parlamentul European cheamă Uniunea Europeană să activeze imediat articolului 50 al Tratatului de la Lisabona pentru formalizarea ieșirii Marii Britanii din componența UE, se menționează în proiectul de rezoluție al Adunării, transmite RIA Novosti.

An arrangement of newspapers pictured in London on June 14, 2016 shows the front page of the Sun daily newspaper with a headline urging readers to vote 'Leave' in the June 23 EU referendum. - Sputnik Moldova
BREXIT: britanicii au spus „DA”, mingea se află în terenul autorităților

Se așteaptă ca documentul să fie adoptat de către deputații Parlamentului European la finele sesiunii extraordinare de marți de la Bruxelles, în legătură cu Brexit.

În Marea Britanie la 23 iunie s-a desfășurat referendumul privind apartenența Regatului Unit la UE. Potrivit datelor oficiale, pentru ieșirea țării din UE au votat 51,9% dintre britanici.

„(PE) ia act de dorința cetățenilor Marii Britanii de a ieși din UE; subliniază că dorința poporului trebuie respectată în totalitate, începând cu activarea imediată a articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene", se menționează în documentul, care ar fi susținut de toate fracțiunile Parlamentului European.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind UE prevede că orice stat membru al Uniunii Europene poate lua decizia privind ieșirea din componența Uniunii. Pentru începerea unei asemenea proceduri, țara trebuie să înștiințeze formal Bruxellesul cu privire la o astfel de intenție, după care urmează procesul de negocieri ce ține de etapele de retragere cu luarea în calcul a relațiilor ei ulterioare cu Uniunea.

Fluxul de știri
0