Presa poloneză: Germania și Franța vor crearea unui „superstat european"

© Flickr / Giampaolo SquarcinaMoscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.”
Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul polonez al Afacerilor Externe, Witold Waszcykowski, a calificat propunerea de crearea așa-numitului "suprastat european" drept o rețetă pentru evitarea unei destrămări a Uniunii Europene. Potrivit lui, unele propuneri făcute publice de TVP sunt raționale.

CHIȘINĂU, 27 iun — Sputnik. Postul public de televiziune din Polonia TVP a transmis că Franța și Germania pregătesc un proiect de creare a unui "superstat european", care ar urma să înlocuiască actuala Uniunea Europeană, comunică agenția RIA Novosti.

So where does the European Parliament fit in? For starters, you have to find it. The European Parliament is based in three places: Brussels (Belgium), Luxembourg and Strasbourg (France). - Sputnik Moldova
UE se va situa pe locul trei între economiile lumii, după Brexit

Jurnaliștii fac trimitere la un document, pe care ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, l-ar fi prezentat în cadrul unei întrevederi a șefilor diplomației statelor din cadrul Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) desfășurată luni la Praga.

Pe siteul postului de televiziune este publicat și un document de nouă pagini, care ar fi fost elaborat de către șeful diplomației germane Steinmeier și ministrul de externe a Franței Jean-Marc Ayrault.

Potrivit TVP, proiectul presupune înființarea „unui stat european unic, controlat de cele mai importante puteri din cadrul UE". Țările participante ar urma să fie lipsite de o armată proprie, servicii secrete, Cod Penal și sisteme fiscale, inclusiv și de dreptul de a percepe impozitele, dreptul la valută națională sau Bănci Naționale, care ar fi capabile "să apere interesele financiare ale statului național", notează sursa citată.

În afară de aceasta, statele care vor deveni parte a noii entități suprastatale ar urma să piardă „controlul asupra frontierelor naționale și procedurilor de primire sau strămutare a refugiaților pe propriul teritoriu". În afară de aceasta, se presupune introducerea unui sistem unic de viză și adoptarea unei politici externe unice.

"Țările noastre împărtășesc un destin comun și un sistem de valori comune, care oferă un fundament pentru o uniune mult mai strânsă între cetățenii noștri. Iată de ce vom tinde spre o uniune politică în Europa și vom invita noii europeni să ia parte în acest proces", citează postul de televiziune un fragment din preambulul documentului.

Ulterior, ministrul polonez al Afacerilor Externe, Witold Waszcykowski, a calificat propunerea de crearea așa-numitului "suprastat european" drept o rețetă pentru evitarea unei destrămări a Uniunii Europene. Potrivit lui, unele propuneri făcute publice de TVP sunt raționale.

Informația cu privire la crearea unei noi entități suprastatale în Europa au apărut în contextul referendumului din Marea Britanie, în cadrul căruia majoritatea cetățenilor țării s-au pronunțat pentru ieșirea din componența Uniunii Europene.

Fluxul de știri
0