Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dezastrul provocat de ploi, discutat la Guvern. Premierul nemulţumit

© www.facebook.com/LilianBelenciucGrindină
Grindină - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ploile de la finele săptămânii trecute au afectat 131 de localități din 12 raioane, unde au fost deteriorate acoperișurile caselor de locuit.

CHIŞINĂU, 22 iun – Sputnik. Eliminarea pagubelor înregistrate în urma ploilor abundente cu vânt puternic şi grindină, dar şi acordarea ajutorului necesar oamenilor care au avut de suferit, au fost discutate la şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. La şedinţă au mai participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi preşedinţii a 12 raioane afectate de condiţiile meteo nefaste.

Discuţiile s-au axat pe îmbunătăţirea modului în care acţionează autorităţile, inclusiv cele locale, în situaţiile excepţionale. Premierul a cerut preşedinţilor de raioane şi primarilor să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi să intervină prompt în timpul situaţiilor de urgenţă.

Ploaie cu grindină de mărimea unui ou de găină, seara zilei de 18 iunie 2016, imagine postată de Vitalie Jereghi - Sputnik Moldova
Societate
În Moldova a plouat cu grindină. Imagini șocante

Filip a solicitat să se ţină cont permanent de avertismentele Serviciului Hidrometeorologic de Stat şi să fie respectate procedurile de acţiune în asemenea situaţii.

„Avertizările Serviciului Hidrometeorologic nu sunt doar pentru buletine de ştiri, dar şi pentru noi, administraţia, ca să luăm măsurile necesare. Elementar, dacă este vorba de ploi torenţiale, trebuie să curăţim gurile de canalizare şi canalele de evacuare a apei, efectuând aceste măsuri, pot fi prevenite multe dintre dezastre”, a declarat Filip.

Premierul a solicitat să fie efectuată, în regim de urgenţă, evaluarea prejudiciului cauzat de condiţiile meteo nefavorabile la nivel local, în special pagubele aduse locuinţelor sinistraţilor. Şeful Executivului a atenţionat autorităţile să prezinte informaţii sigure şi veridice. Pentru a urmări corectitudinea datelor prezentate de autorităţi a fost instituită Comisia pentru verificarea rezultatelor evaluării prejudiciilor cauzate de calamităţile naturale.

„Trebuie să recunoaştem, nu avem toate informaţiile din teritoriu. Vin cu rugămintea ca, timp de 72 de ore să prezentaţi toate datele”, a spus prim-ministrul.

Conform datelor prezentate de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, în seara zilei de 18 iunie, în unele localităţi, au căzut norme lunare de precipitaţii. În centrul şi nordul tării, din cauza grindinei şi vântului puternic, au fost afectate gospodăriile individuale, terenurile agricole şi casele de locuit. Cele mai afectate fiind localităţile din raioanele Ungheni, Şoldăneşti şi Floreşti.

Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, intemperia a afectat 131 de localități din 12 raioane, unde au fost deteriorate acoperișurile caselor de locuit. La fel au fost afectate culturi agricole, suprafața cărora urmează a fi estimată de Comisiile pentru situații Excepționale. Condițiile meteo nefavorabile au lăsat fără curent electric 107 localități din 11 raioane și UTA Găgăuzia.  La moment mai rămân deconectate 12 localități din raioanele Florești și Șoldănești.

Fluxul de știri
0