Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Există oare printre prizonierii eliberaţi în Afganistan şi cetăţeni moldoveni

© Sputnik / Andrey Greshnov아프가니스탄 카불
아프가니스탄 카불 - Sputnik Moldova
Abonare
Anul trecut, un elicopter în care se aflau şi trei cetăţeni moldoveni s-a prăbuşit în Afganistan. Unul dintre aceştia şi-a pierdut viaţa, trupul neînsufleţit al bărbatului fiind repatriat în Moldova. Despre soarta celorlalţi doi nu se ştie nimic deocamdată.

CHIŞINĂU, 18 iun — Sputnik. Cel puţin nouă persoane au fost eliberate din mâinile grupării radicale „Taliban" de către militarii afgani în timpul unei operaţiuni armate în sudul ţării, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă de Ministerul Apărării din Afganistan.

Operaţiunea a avut loc în provincia Gilmend, în cadrul acesteia fiind lichidaţi şase insurgenţi şi nimicit un centru al teroriştilor. Nu se precizează însă când au fost luaţi în captivitate cei eliberaţi.

Противостояние радикальных исламистов и сил правопорядка в Исламабаде, islamişti, taliban - Sputnik Moldova
Militanții grupării "Taliban" au anunțat despre ofensiva împotriva trupelor SUA

Situaţia din Afganistan a degradat simţitor în ultima perioadă. Mişcarea radicală „Taliban", care a ocupat anterior teritorii importante din zonele rurale ale ţării, a pornit ofensiva asupra oraşelor mari. Totodată, pe teritoriul ţării s-a extins influenţa grupării „Stat Islamic".

Nu se ştie dacă printre cei eliberaţi din prizonieratul taliban sunt şi cetăţenii moldoveni, capturaţi de terorişti în luna noiembrie a anului trecut.

Elicopterul care a fost doborât pe data de 24 noiembrie 2015 avea la bord 18 pasageri şi trei membri ai echipajului, originari din Moldova. Acesta presta servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza unui contract cu Guvernul Statelor Unite. Aparatul de zbor s-a prăbuşit în provincia Faryab, pe un teritoriu controlat de talibani. Unul dintre membrii echipajului a fost omorât. Corpul neînsufleţit al acestuia a fost adus în ţară la 17 decembrie. După cum presupun autorităţile moldovene, doi cetăţeni ai RM s-ar afla în prizonieratul insurgenţilor.

Fluxul de știri
0