PLDM are un nou şef. Vlad Filat rămâne membru de partid

© Sputnik / Мирослав РотарьPLDM sediu ЛДПМ офис
PLDM sediu ЛДПМ офис - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul lider al formaţiunii, Vlad Filat, cercetat penal în dosarul fraudelor bancare, rămâne în continuare membru al formaţiunii. Noul preşedinte al PLDM este ex-ministrul apărării Viorel Ciubotaru.

CHIŞINĂU, 18 iun — Sputnik. Sâmbătă, în cadrul celui de-al VII-lea Congres al PLDM, formaţiunea şi-a ales un nou preşedinte, care îşi propune să scoată partidul din criză, astfel încât şi „neprietenii" să fie şocaţi de succesele acestuia.

Fostul ministru al apărării, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, a fost ales cu votul a 341 de delegaţi la Congres, din cei 400 prezenţi. Deşi a afirmat că şi-ar fi dorit să existe o competiţie, noul şef a fost ales practic fără alternativă. Ceilalţi candidaţi propuşi — Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici, Tudor Deliu şi Vadim Pistrinciuc — s-au retras înainte de votare în favoarea lui Viorel Cibotaru.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Vlad Filat a confirmat că pleacă din PLDM

Situaţia a fost una previzibilă, iar Sputnik a scris încă acum câteva zile că Cibotaru vrea să-i ia locul lui Filat. Tot câteva zile în urmă, deputatul liberal-democrat, Iurie Țap a relatat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova despre faptul că acesta și-a înaintat candidatura pentru a fi examinată la congresul din 18 iunie al formațiunii. Deputatul a subliniat însă că în cadrul conferințelor la nivelul filialelor PLDM au fost propuse și alte candidaturi.

Noul lider al PLDM a declarat că priorităţile sale sunt continuarea reformei interne în partid, consolidarea structurilor teritoriale a PLDM şi revenirea în forţă în prim-planul scenei politice din Republica Moldova.

Schimbările par să fi început deja, la Congresul de sâmbătă fiind excluşi din partid unii membri ai formaţiunii care, potrivit lui Cibotaru, „au încălcat statutul formațiunii". Vor urma şi alte schimbări la nivelul conducerii PLDM.

Marea intrigă a Congresului din 18 iunie a fost soarta de mai departe a liderului de până acum a formaţiunii, Vlad Filat, care a anunţat la 27 mai, pe pagina sa de Facebook, că îşi va depune la Congresul Partidului mandatul de preşedinte şi îşi va suspenda calitatea de membru.

După Congresul de astăzi al Biroului Politic al PLDM, noul şef al formaţiunii, Viorel Cibotaru, a comunicat că Filat rămâne în continuare membru de partid, precizând că acesta a semnat în ajun o cerere de depunere a mandatului de preşedinte.

Ar mai fi de spus că noul lider al PLDM a enumerat printre priorităţi şi eforturile de căutare în continuare a „miliardului" furat. Dacă ţinem cont de faptul că fostul lider al PLDM, fostul premier Vlad Filat este cercetat pentru corupţie şi trafic de influenţă în dosarul fraudelor bancare, afirmaţiile succesorului acestuia la cârma partidului par să fie cu subtext.

Fluxul de știri
0