Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În ce condiții ar putea fi pedepsiți judecătorii pentru deciziile ilegale

© Sputnik / Maksim BogodvidMłotek sędziowski
Młotek sędziowski - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiţiei a anunțat lansarea în premieră a acţiunilor civile în regres, inițiate contra judecătorilor, procurorilor, precum și altor persoane din administrația publică, ale căror acțiuni sau inacțiuni se pretinde că au determinat ori au contribuit semnificativ la încălcarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Ministerul Justiției a dezmințit prin intermediul unui comunicat unele informații apărute în presă despre faptul că Guvernul ar fi primit un răspuns negativ de la Comisia de la Veneția în legătură cu o inițiativă ce se referă la acțiunile în regres ce pot fi inițiate contra acelor judecători care au adoptat decizii pentru care Republica Moldova a fost ulterior condamnată sau obligată să plătească despăgubiri.

”Ministerul Justiției dezminte informațiile apărute astăzi în presă și amintește că, potrivit Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept de la Veneția, într-adevăr, răspunderea judecătorilor este permisă, însă numai acolo unde există o componentă mintală culpabilă a judecătorului — rea intenție sau neglijență gravă”, se spune în comunicatul instituției.

Письмо - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un deputat, un ministru şi un judecător, în atenţia CNI

Ministerul Justiției subliniază că Comisia de la Veneția a menționat expres că judecătorii pot fi trași la răspundere prin intermediul acțiunii în regres. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă a fost pronunțată o hotărâre cu efect negativ a Curţii și ar trebui să se bazeze pe constatarea unei instanțe naționale privind intenţia sau neglijenţa gravă a judecătorului.

În ianuarie curent ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a anunțat lansarea în premieră a acţiunilor civile în regres. Ele au fost inițiate contra judecătorilor, procurorilor, precum și altor persoane din administrația publică, ale căror acțiuni sau inacțiuni se pretinde că au determinat ori au contribuit semnificativ la încălcarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Aceste persoane au fost acționate în judecată de către Republica Moldova pentru a compensa valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, a costurilor și cheltuielilor suportate de țara noastră pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici.

Fluxul de știri
0