ŞOC: Românii din Marea Britanie, loviţi de decizia CE privind ajutoarele sociale

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Europeană a cerut CJUE în 2014 să condamne Londra pentru condiţiile impuse imigranţilor din UE stabiliţi în Marea Britanie înainte de a le acorda alocaţiile pentru familie şi creşterea copilului.

CHIŞINĂU, 14 iun — Sputnik. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că guvernul de la Londra are dreptul să limiteze ajutoarele sociale oferite copiilor imigranţilor europeni aflaţi în Marea Britanie, scrie stiripesurse.ro, cu referire la agenţia EFE.

Comisia Europeană s-a declarat marţi favorabilă acestei decizii.

Decizia CJUE „confirmă acordul la care am ajuns cu Londra pentru a-i oferi noi concesii în cazul în care Marea Britanie votează pentru rămânerea în UE" la referendumul de pe 23 iunie, a declarat purtătorul de cuvânt comunitar Margaritis Schinas la conferinţa de presă zilnică.

Schinas a mai spus că verdictul CJUE „este conform cu acţiunea UE", iar Comisia Europeană a fost mereu „foarte coerentă" în aplicarea principiului liberei circulaţii.

copil mamă - Sputnik Moldova
Lovitură asupra familiilor de români din Germania şi nu numai

Comisia Europeană a cerut CJUE în 2014 să condamne Londra pentru condiţiile impuse imigranţilor din UE stabiliţi în Marea Britanie înainte de a le acorda alocaţiile pentru familie şi creşterea copilului.

În sistemul actual, autorităţile britanice verifică întâi dacă persoanele se află legal în Marea Britanie, înainte de a le oferi dreptul la aceste alocaţii, ceea ce este "discriminatoriu" în opinia executivului comunitar.

Comisia Europeană consideră actuala legislaţie a Marii Britanii permite imigranţilor care locuiesc în această ţară să beneficieze de ajutoare într-un regim destul de simplu.

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a admis că libertatea de circulaţie în interiorul UE nu echivalează cu libertatea de acces la ajutoarele sociale oferite de statele membre şi a apreciat că verdictul CJUE clarifică drepturile cetăţenilor europeni rezidenţi în alte state ale UE, mai transmite stiripesurse.ro.

În contextul referendumului privind Brexit-ul, ajutoarele sociale oferite imigranţilor sunt punctul cel mai sensibil în dezbaterea internă din Marea Britanie.

Precizăm că prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, a reuşit să obţină de la Uniunea Europeană dreptul de a „îngheţa" pentru o perioadă de patru ani acordarea anumitor ajutoare financiare cetăţenilor altor ţări din Uniunea Europeană, care au ajuns în ţară şi locuiesc în Marea Britanie, iar din anul 2023 să înceteze această practică în general.

Fluxul de știri
0