Ce posturi de muncă din România dau peste 1000 euro net pe lună

© Sputnik / Eyetronicmonete euro
monete euro - Sputnik Moldova
Abonare
Aproximativ 3,7% din efectivul total al salariaţilor din România, adică doar cei care lucrează în IT, asigurări, industria grea, extracţia petrolului brut şi sectorul bancar, au salarii medii de peste 1.000 de euro.

BUCUREŞTI, 14 iunie — Sputnik. România este cea mai ieftină ţară din Uniunea Europeană, cu un salariu mediu net de numai 464 de euro pe lună.

Sunt doar şase domenii de activitate în care salariile medii au depășit 1.000 de euro pe lună, conform unei analize a Ziarului Financiar.

Banconote euro - Sputnik Moldova
Românii ar fi avut astăzi salarii de 4.000 de euro pe lună dacă...

Serviciile IT, asigurările, industria grea, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, sectorul bancar şi serviciile anexe extracţiei sunt domeniile cele mai profitabile. În total, aproape 170.000 de angajaţi (adică 3,7% din efectivul total al salariaţilor din România) fac parte din această categorie de salariaţi. 15% din salariaţi (circa 700.000 de persoane) câştigă între 500 şi 1.000 de euro net pe lună, iar cea mai mare parte a salariaţilor români, adică peste 80% (peste 3,7 milioane de oameni), au venituri nete lunare de sub 500 de euro pe lună.

Astfel, dacă comparăm nivelul salariului mediu din Europa cu cel din România, constatăm că românii sunt cei mai ieftini din Uniunea Europeană, media salarială la nivelul statelor UE fiind de peste 2.300 de euro pe lună.

Nivelul pregătirii profesionale este un factor important. Doar 13% din populaţia României aptă de muncă au absolvit studii superioare, ceea ce ne plasează pe ultimul loc din Europa, media UE fiind de 24% din locuitori cu facultate. În Marea Britanie, Suedia sau Belgia mai mult de 30% din populaţie au studii superioare, iar acest lucru se reflectă în dezvoltarea economiei de a plăti salarii de 7 — 8 ori mai mari decât în România.

Cele mai mici salarii, de sub 500 de euro net pe lună, le au angajaţii din industrie, sănătate, educaţie, comerţ sau transporturi.

Fluxul de știri
0