Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Storceau femeile de bani, chiar dacă se aflau în puşcărie

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Rețelele de socializare s-au dovedit a fi un instrument extrem de eficient în mâinile membrilor unei grupări criminale, care utilizau aceste resurse pentru a înșela persoanele de gen feminin și pentru a le lua banii.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Oamenii legii au pornit un dosar penal împotriva membrilor unei grupări criminale specializată în însușirea prin înșelăciune și abuz de încredere a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de la persoane fizice de gen feminin. Potrivit IGP, gruparea respectivă era condusă de un deținut al Penitenciarului nr. 17 din orașul Rezina.

IGP precizează că au fost identificați până la ora actuală cinci membri ai grupării. Aceștia au vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

poliţie, reţinere, grupare - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O grupare criminală, anihilată de poliţişti

Activitatea grupării a fost documentată în perioada lunilor februarie — iunie curent de către angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare.

”Astfel, în perioada octombrie — decembrie 2015, membrii grupării criminale prin intermediul sistemelor informatice şi a unei reţele de socializare, abuzând de încrederea părții vătămate, sub un pretext inventat, au dobândit ilicit în urma unor transferuri bancare suma de 95.400 de euro. Conform cursului oficial al BNM din acea perioadă, echivalentul în lei al acestei sume este de peste 1 milion 886 de mii de lei”, notează IGP.

Organizatorul grupării criminale s-a dovedit a fi un deținut al penitenciarului nr.17 din Rezina, care în prezent ispășește o pedeapsă privativă de libertate, iar alt  membru al grupării criminale,  care avea sarcina să preia mijloacele bănești, a fost reținut și plasat în izolatorul de detenție preventivă.

În scopul depistării și ridicării probelor, ofițerii de investigații de comun cu angajații Departamentului Instituțiilor Penitenciare și ai Procuraturii Generale au efectuat mai multe percheziţii la domiciliile bănuiților în municipiul Chișinău și în Penitenciarul nr.16 — Pruncul, de unde au ridicat 11 mii de euro, 6 calculatoare, 12 telefoane mobile, cartele SIM precum și trei contracte de depozit în valoare de 600 de mii de lei, 160 de mii de lei și 30 de mii de euro, precum și o unitate de transport de model Mercedes.

Ulterior, în cadrul percheziției efectuate la Penitenciarul nr.17-Rezina, au fost ridicate 25 de telefoane mobile, 34 de cartele SIM, 26 de flash USB, 1 modem  3G de model HUAWEI, 3 pliculețe de hârtie care conțineau un praf de culoare albă cu miros specific, precum și alte obiecte interzise.

Potrivit OGP, persoanele reținute riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 15 ani.

Fluxul de știri
0