România este pe locul 5 în Europa la resursele subsolului

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Accesați arhiva multimediaВиды Дагестана
Виды Дагестана - Sputnik Moldova
Abonare
Resursele naturale ale subsolului românesc sunt exploatate de aproape 200 de companii care extrag avuţie în valoare de 4,8% din PIB, iar statul încasează redevenţe foarte mici.

BUCUREŞTI, 8 iunie — Sputnik. Companiile prezente în sectorul de exploatare au capital privat, cifra de afaceri urcând undeva la vreo 28 de miliarde de lei, transmite DC News.

România ocupă locul 5 în Europa în ceea ce privește resursele subsolului, dar este pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte nivelul de trai. Doar companiile care administrează afaceri extractive în România transferă anual în afara ţării cam 4,8% din PIB, iar statul încasează venituri foarte mici din redevenţe.

În jur de 200 de companii extrag resursele naturale ale României. Cifra lor de afaceri urcă undeva pe la 28 de miliarde de lei anual, mai mult decât bugetele unor ministere precum cel al Educaţiei sau al Sănătăţii, potrivit incomemagazin.ro.

Resursele exploatabile cu tehnologiile de azi sunt estimate undeva în jurul sumei de 2.100 miliarde de lei, la care se mai adaugă valoarea reprezentată de debitul maxim de ape minerale, adică undeva pe la 2,5 milioane de lei pe zi.

Fluxul de știri
0