România recrutează agenți secreți pe Facebook. Racu: campania comportă riscuri..

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaCredit rating agency Standard & Poor's (S&P) has announced it could downgrade Russia's sovereign debt status
Credit rating agency Standard & Poor's (S&P) has announced it could downgrade Russia's sovereign debt status - Sputnik Moldova
Abonare
„Este cât se poate de firesc să încercăm să mărim atractivitatea Serviciului şi a unei cariere în SIE către cei de vârstă relativ tânără şi fiind cu bună instrucţie academică", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, șeful SIE.

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Serviciul de Informații Externe (SIE) din România desfășoară o campanie pe Facebook și Google de promovare a carierei de agent secret și ademenire a tinerilor în această structură.

Mihai Răzvan Ungureanu, șeful Serviciului de Informați Externe, a declarat sâmbătă pentru Mediafax, referitor la recrutările făcute de instituția pe care o conduce, că este cât se poate de firesc să încerce mărirea atractivității, ca orice altă "instituție modernă", transmite dcnews.ro.

"Este cât se poate de firesc să încercăm să mărim atractivitatea Serviciului şi a unei cariere în SIE către cei de vârstă relativ tânără şi fiind cu bună instrucție academică şi care sunt în căutarea unei cariere interesante, foarte provocatoare, cu toate restricțiile pe care inevitabil le atrage", a declarat Ungureanu.

Solicitat de Sputnik să comenteze campania desfășurată de de Serviciul român de Informații Externe  prin intermediul rețelelor de socializare, blogherul și sociologul din Republica Moldova Octavian Racu a spus că aceasta este o practică mai puțin obișnuită pentru serviciile secrete, mai ales în spațiu ex-socialist, unde selecția și recrutarea era un proces mai complex și de durată.

„În ultimul timp, utilizarea spațiului virtual pentru recrutarea noilor cadre devine un lucru obișnuit în Occident. Astfel de campanii, spre exemplu, există și în Marea Britanie. Chiar și SIS din Moldova în ultimii ani a încercat să se adreseze tinerilor prin spațiul virtual".

Totodată, sociologul atrage atenția și asupra unor riscuri.

„O astfel de practică ar putea implica multe riscuri. Dar presupun că există o metodologie specială pentru încadrarea cadrelor atrase prin metode mai puțin "tradiționale". Pe de o parte, se resimte o mare criză de cadre competente. Pe de altă parte, serviciile secrete atrag o atenție tot mai mare asupra supravegherii spațiului informațional, mai ales când în occident se vorbește tot mai mult de "războaiele hibrid", a încheiat Octavian Racu.

Șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a mai spus că examenele nu sunt simple, iar candidații trebuie să completeze un formular pe siteul instituției, după care să treacă prin „proceduri multiple". Doritorii trebuie să fie corecți, dedicați și atașați României.

De asemenea, publicul țintă, tinerii, cei care doresc să-și testeze abilitățile de spion, o pot face prin intermediul unui joc pe pagina de internet a SIE.

Fluxul de știri
0