Пожар - Sputnik Moldova
Accidente
Sputnik Moldova vă prezintă operativ informații despre accidente, incendii și alte întâmplări care se produc în țară. Urmăriți portalul nostru pentru a afla primii știri de ultimă oră.

Noi ipoteze în cazul bubuiturii de la Iaşi, însă nicio certitudine

© Sputnikаэропорт, самолет
аэропорт, самолет - Sputnik Moldova
Abonare
Autorităţile abilitate din Republica Moldova au infirmat că sursa bubuiturii ar fi o rachetă antigrindină trasă de pe teritoriul ţării noastre.

CHIŞINĂU, 4 iun — Sputnik. Potrivit unei ultime ipoteze lansate de specialişti, ar fi vorba de un boom sonic, un fenomen fizic foarte rar, care poate apărea în cazul în care un avion, de regulă militar, depăşeşte viteza sunetului. Însă nu este exclus că acest boom putea fi provocat şi de un meteorit.

Potrivit Ziarului de Iaşi, profesorii şi cercetătorii ieşeni nu au reuşit să elucideze complet misterul bubuiturii care s-a auzit în urmă cu ţîteva zile în Iaşi. Dar — din declaraţiile martorilor, după modelul de propagare a sunetului şi distanţa la care acesta a ajuns — aceştia au concluzionat, contactaţi de către „Ziarul de Iaşi", că este vorba, cel mai probabil, de un boom sonic.

„Acesta se petrece atunci când un obiect, cel mai probabil un avion de mare viteză, de regulă militar, depăşeşte viteza sunetului, Mach1, iar sunetul se propagă în urma acestuia în formă radială, putând fi resimţit până la 48 de kilometri faţă de epicentru", au explicat experţii.

Antigrindină - Sputnik Moldova
Bubuitură la Iași. O rachetă lansată din Republica Moldova

Sursele de specialitate afirmă că acest zgomot poate fi provocat şi de un avion care zboară la o altitudine foarte mare şi care nu este vizibil cu ochiul liber.
Prof.dr. Maricel Agop, de la Uni¬versitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" a precizat că bubuitura s-a auzit în mod diferit în oraş şi din cauza faptului că sunetul a fost absorbit de clădiri şi ecranat, în unele zone, de diferitele construcţii.

Astfel, potrivit unor mărturii, cea mai afectată a fost zona Tătăraşiul, unde s-au spart geamuri, iar unda de şoc a izbit mai multe uşi în casele oamenilor.
De cealaltă parte, specialiştii Universităţii „Cuza" pun faptul că epicentrul pare să fie în zona Tătăraşi şi din cauza că acesta este amplasată şi pe o zonă de deal, care este apropiată aeroportului.

„Una dintre ipotezele acestora se leagă şi de faptul că zgomotul ar fi produs la decolarea sau aterizarea unui avion de mare tonaj care, deşi nu are viteză supersonică, turbulenţele create în aer de turbine ar putea provoca un boom sonic", mai notează sursa.

Dar această teorie pare să fie infirmată de faptul că singurul avion de mare tonaj care a trecut zilele acestea pe la Aeroport era propulsat de motoare cu elice, care nu ar avea cum să producă un astfel de fenomen.

Cadrele didactice spun că nu ar trebui ignorat complet nici un meteorit mic care, intrând în atmosferă şi dizolvându-se, ar fi putut călători cu mai mult decât viteza sunetului, producând feno¬menul de boom sonic.

Anterior, a fost vehiculată ipoteza că bubuitura auzită la Iaşi a fost provocată de lansarea unei rachete antigrindină de pe teritoriul Republicii Moldova, de presupus, de la unitatea antigrindină amplasată la Corneşti, Ungheni. Însă aceasta a fost respinsă de către oficialităţile de pe ambele maluri ale Prutului.

Fluxul de știri
0