Surse prezidențiale: un alt premier tehnocrat din 2017

© Sputnik / Ilie CatrinoiuClădirea Guvernului
Clădirea Guvernului - Sputnik Moldova
Abonare
După alegerile parlamentare din toamna acestui an România ar putea avea un alt prim-ministru tehnocrat la conducerea Palatului Victoria, a declarat Laurențiu-Mihai Ştefan, consilier pe politică internă al președintelui Klaus Iohannis.

BUCUREŞTI, 2 iunie — Sputnik. Informații incendiare vin din interiorul administrației prezidențiale a României.

Dacian Cioloș - Sputnik Moldova
Guvernul Cioloş are zilele numărate. Din America i se trage

Criticul social Ilie Catrinoiu a scris într-un editorial recent că Guvernul Cioloş are zilele numărate.

Laurenţiu-Mihai Ştefan, consilier pe probleme de politică internă al președintelui Klaus Iohannis, a declarat pentru agenţia de presă Reuters că la alegerile parlamentare din toamnă PSD şi PNL vor obţine fiecare între 32% şi 35% din voturi, în acest contest fiind imposibilă crearea unei majorităţi care să propună un premier politic. Mai mult, în aceste condiţii este imposibilă chiar o alianţă a PSD sau a PNL cu unul sau două partide mai mici pentru formarea majorităţii.

Consilierul prezidențial nu exclude astfel numirea unui nou premier tehnocrat.

"Evident, președintele va căuta un prim-ministru. Vom vedea dacă acesta este un premier politic sau unul cu o scurtă carieră politică sau chiar un tehnocrat… încă sunt multe semne de întrebare", a spus Laurenţiu-Mihai Ştefan.

Criticul social Ilie Catrinoiu avertiza în editorial său din 31 mai că guvernul condus de Dacian Cioloş are zilele numărate din cauza faptului că economia globală nu mai creşte, iar un colaps monetar internaţional ar schimba radical sferele geopolitice de influenţă cât şi doctrina economică neoliberală cu un nou sistem economic sustenabil implementat de un prim-ministru tehnocrat care are elaborate deja un proiect de ţară.

"În luna aprilie, falimentele comerciale au crescut cu 32% faţă de anul precedent. […] FED a publicat faptul uluitor că 47% din americani nu au 400$ în caz de vreo urgenţă. Nu în ultimul rând, Barack Obama mai are câteva luni şi devine primul preşedinte din istoria Statelor Unite în mandatele căruia economia nu a avut în niciun an o creştere mai mare de 3%", scria Ilie Catrinoiu în editorialul său.

La începutul săptămânii, Rareş Bogdan a vehiculat venirea lui George Maior în funcţia de prim-ministru tehnocrat, însă acesta nu are un proiect de ţară. Singurul tehnocrat român cunoscut foarte bine la nivel internaţional este Călin Georgescu, director executiv al Institutului pentru Indexul Global al Sustenabilităţii. Acesta a publicat proiectul său de ţară intitulat "Revoluţia sustenabilităţii: Hrană, Apă, Energie".

Fluxul de știri
0