ALERTĂ: medici prinși cum tratează pe cei care „merită" și cu „șanse"

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Asistenta-șefă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București a fost înregistrată în timp ce spunea că nu toți oamenii trebuie să trăiască, iar un medic român din Africa de Sud acuză sistemul național de sănătate de crimă cu premeditare.

BUCUREŞTI, 2 iunie — Sputnik. Joi dimineață, conducerea Spitalului Sfântul Pantelimon i-a convocat în ședință pe toți cei implicați în scandal.

DNA - Sputnik Moldova
Cine „nu se simte bine azi dimineață", în timp ce DNA o audiază pe Flori Dinu

Sistemul de sănătate din România stă pe o bombă cu ceas şi ar putea să declanșeze o adevărată revoluție în rândul maselor. Medicul de la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București și-a înregistrat șefa în timp ce îi spunea că i se pare corect să primească tratament doar pacienții care „merită" pentru că nu sunt suficiente medicamente, relatează Digi24. Doar bolnavii tineri şi cei „cu şanse" sunt tratați în spital. Șefa ATI și asistenta șefă au fost suspendate în urma dezvăluirilor.

Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, spune că nu se oferă șanse la tratament din cauza că statul român nu mai are bani pentru programele de terapie intensivă.

„În momentul de față, comitetul director s-a autosesizat. S-a discutat crearea unei comisii de anchete care va analiza întreaga situație creată. Pe parcursul anchetei, medicul-șef ATI și asistenta-șef au fost suspendați din funcție. La sfârșit vor anunța rezultatele", a declarat Fiorela Mitoiu, purtătorul de cuvânt al spitalului Sf. Pantelimon.

Într-un interviu acordat portalului ziare.com, Alina Beyer, medic român și asistent universitar în Cape Town (Africa de Sud), a declarat că mai mulți doctori români s-ar întoarce să profeseze în țară dacă li s-ar face viața cât de cât suportabilă. Ea acuză sistemul național de sănătate de crimă cu premeditare, România fiind de altfel pe primul loc în Europa la decese evitabile. Singura soluție este ca medicii să fie plătiți decent.

"Gărzile trebuie plătite mai bine decât orele normale. Iar dacă un medic are un salariu de 2.000 de euro să zicem, şi încă ia şpagă, trebuie sancţionat cu ridicarea licenţei — temporar sau definitiv. Nu numai atât, dar şi Fiscul ar trebui să administreze sancțiune fiscală, ca pentru orice venit nedeclarat", a precizat Alina Beyer.

Fluxul de știri
0