Dughin despre poporul rus: în rădăcinile și identitatea noastră suntem bizantini

© Пресс-служба Патриархии РПЦ / Accesați arhiva multimediaВизит президента РФ В. Путина в Грецию. День второй
Визит президента РФ В. Путина в Грецию. День второй - Sputnik Moldova
Abonare
Săptămâna trecută s-a produs un eveniment istoric, vizita comună a șefului statului rus, Vladimir Putin, și capul Bisericii Ortodoxe Ruse, Sa Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și Întregii Rusii Kiril pe Muntele Athos.

CHIȘINĂU, 31 mai — Sputnik. În premieră pentru istoria Rusiei, capii Statului Rus și Bisericii Ortodoxe Ruse vizitează împreună Athosul, mănăstirea Sfântului Pantelimon — leagănul monahismului rus pentru a marca cei o mie de ani de prezență rusă pe muntele Athos.

„Simbolismul acestui eveniment este unul colosal. În premieră pentru istoria Rusiei, capii Statului Rus și Bisericii Ruse vizitează împreună Athosul", a menționat geopoliticianul și filosoful rus Aleksandr Dughin.

El a mai subliniat că Biserica Ortodoxă Rusă a preluat ștafeta Bizanțului, iar poporul rus este în rădăcini și identitate bizantin.

„Suntem urmașii Bizanțului și după căderea Constantinopolului ne-am asumat, ca stat și ca imperiu, misiunea lui, devenind Cea de-a Treia Romă, și urmașii ortodoxiei universale, deoarece Biserica Ortodoxă Rusă a preluat ștafeta Bizanțului. În profunzimea, în rădăcinile și în identitatea noastră suntem bizantini", a spus geopoliticianul rus.

Визит президента РФ В. Путина в Грецию. День второй - Sputnik Moldova
Premieră istorică: capii Statului Rus și Bisericii Ruse, împreună pe Athos

Dughin a calificat vizita comună a capilor Statului și Bisericii ruse ca întruchiparea tradiției bizantine.

„Președintele Rusiei și Sanctitatea Sa Patriarhul au efectuat o vizită pe acest pământ sfânt, pe Sfântul Munte, care reprezintă întruchiparea tradiției bizantine. E o parte vie a Bizanțului, aici călugării trăiesc în continuare conform timpului bizantin, aici continuă să funcționeze vechiul calendar iulian, aici curge neîntrerupt viața spirituală bizantină", a precizat el.

Filosoful rus a mai spus că această comuniune dintre liderul politic și cel spiritual este ceea ce a fost preluat de la Bizanț și întruchipează împreună simfonia bizantină a puterilor.

„Ar fi greu să ne imaginăm ceva mai grandios, ceva mai simbolic. Posibil, principiul spiritual și politic, de la care a pornit Rusia, se întâlnesc acum cu ultimele perioade ale acestei istorii spirituale. Am avut de toate în istoria noastră, însă faptul că devenim martorii cinstirii rădăcinilor bizantine de către primele personalități ale statului — spirituale și laice — reprezintă o semnificație colosală. Acest lucru presupune că Rusia noastră conștientizează predestinarea sa istorică, misiunea sa. Prin urmare, suntem gata de ceea ce stareții de pe muntele Athos numesc "vremurile de pe urmă", a încheiat Aleksandr Dughin.

Fluxul de știri
0