Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cauzele care îngraşă cetăţenii Republicii Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьЛюди
Люди - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova este supraponderală, iar cauza principală a obezității și a excesului de greutate este un dezechilibru energetic între caloriile consumate și caloriile cheltuite.

CHIŞINĂU, 29 mai – Sputnik. În Republica Moldova, conform studiului STEPS, 56% din populație este supraponderală, iar 23% de persoane sunt obeze, dintre care 18% sunt bărbați și 28,5% sunt femei.

Cauza principală a obezității și a excesului de greutate este un dezechilibru energetic între caloriile consumate și caloriile cheltuite. Un aport crescut de alimente bogate în grăsimi conduce la dezvoltarea bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, unele tipuri de cancer. 

Obezitatea infantilă este asociată cu moartea prematură și invaliditate la vârsta adultă. Copiii obezi se confruntă cu diferite dificultăți de respirație, un risc crescut de fracturi, hipertensiune arterială, diabet, inclusiv de ordin psihologic și comportamental.

Conform datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), obezitatea în Europa a atins proporții epidemice. În ultimele două decenii, numărul persoanelor cu această problemă s-a triplat, iar în cazul neaplicării măsurilor urgente și eficiente, numărul estimativ în Europa va fi de 150 milioane de obezi, dintre care 15 milioane va constitui numărul copiilor şi al adolescenților.

Fluxul de știri
0