O nouă versiune a cauzei prăbuşirii avionului EgyptAir

© AFP 2024 / Christian HartmannEgyptair
Egyptair - Sputnik Moldova
Abonare
Avionul Airbus A320, care efectua cursa MS804 Paris+Cairo, a dispărut de pe radare atunci când se afla deasupra Mării Mediterane, în dimineaţa zilei de 19 mai.

CHIŞINĂU, 28 mai — Sputnik. Cauza prăbuşirii Airbus A320 al companiei aeriene EgyptAir din Egipt ar putea fi acţiunile echipajului după ce au acţionat avertizările false de fum, informează The Wall Street Journal, cu referire la surse apropiate anchetei.

Potrivit publicaţiei, piloţii ar fi putut reacţiona la un semnal eronat şi să înceapă să acţioneze potrivit schemei care este aplicată în caz de situaţii excepţionale. Acest lucru, la rândul său, ar fi putut conduce la deconectarea celor mai importante sisteme de securitate ale avionului.

Ziarul mai menţionează că acum cinci ani, un avion similar al companiei aeriene United Airlines a efectuat o aterizare de urgenţă după ce piloţii au primit avertizarea de fum. Însă, ancheta Consiliului Naţional de Securitate nu a depistat asupra avionului nici un fel de semne de incendiu sau înfierbântare a vreunor componente.

Самолет компании EgyptAir - Sputnik Moldova
Zborul Egyptair: creșterea temperaturii în cabină înainte de prăbușire

Piloţii au povestit mai apoi anchetatorilor că după ce ei au reacţionat la semnal, multe dintre aparate cu alimentare electrică au cedat. Echipajul a fost lipsit de o parte din aparatajul radio şi de transporder şi a reuşit să efectueze aterizarea doar în baza indicaţiilor dispecerilor aviatici, cu toate acestea avionul a ajuns cu roata din faţă pe iarbă, alături de pista de aterizare. În rezultatul incidentului de atunci nimeni nu a avut de suferit.

Documentele arată că în cazul acestui model de avion piloţii sunt nevoiţi destul de des să reacţioneze la semnale eronate ale sistemului aviatic, care conduc, uneori, la acţiuni lipsite inutile şi riscante din partea echipajului.

După incidentul cu United Airlines, reprezentanţii companiei aeriene au făcut apel către piloţi să deconecteze aparatele de bord la primirea semnalului de alarmă doar dacă este evident riscul de fum.

Conform datelor companiei Airbus, în perioada 1996-2001 au fost înregistrate 63 de semnale de fum la bordul avioanelor companiei, 42 dintre care au fost eronate.

Avionul Airbus A320, care efectua cursa MS804 Paris+Cairo, a dispărut de pe radare atunci când se afla deasupra Mării Mediterane, în dimineaţa zilei de 19 mai. La bord se aflau 66 de persoane, inclusiv echipajul. La o zi după dispariţia avionului Forţele militare ale Egiptului au anunţat despre găsirea unor părţi ale avionului.

Fluxul de știri
0