CHIŞINĂU, 28 mai – Sputnik. Implementarea Registrului de Stat al Alegătorilor a condus la îmbunătățirea considerabilă a listelor electorale. Aceasta este principala concluzie a unei analize comparative a listelor electorale pentru alegerile locale generale din 2011 și din 2015, prezentate la Chişinău.
Registrul de Stat al Alegătorilor este unul dintre modulele Sistemului Informatizat de Stat “Alegeri” (SIASA), acesta a fost dezvoltat în 2014 pentru a compila corect listele electorale și pentru a elimina înscrierile multiple ale unuia și aceluiași alegător.
Astfel, potrivit studiului, în 91% din localități numărul persoanelor incluse în listele electorale suplimentare a fost sub 2%. De asemenea, omiterea și dublarea datelor, care se produceau frecvent în trecut, au fost eliminate total.
După implementarea Registrului de Stat al Alegătorilor, în unele localități numărul alegătorilor înscriși în listele suplimentare s-a redus de 10 ori față de 2011. Toți alegătorii, care nu au restricții de vot, sunt înscriși automat în listele electorale la secțiile de votare unde își au înregistrat domiciliul sau reședința.
Analiza arată că dacă în 2011 erau 56 de localități unde peste 4 procente de alegători au votat pe lista suplimentară, atunci în 2015, la alegerile locale generale, numărul acestora s-a redus până la 20 de localități. Una din problemele nesoluționate în cele 20 de localități este distribuirea alegătorilor într-o secție anumită de votare în baza vizei de domiciliu.
Analiza a fost elaborată de către experții angajați de PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”, finanțat de Guvernele Suediei și al Norvegiei.