Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurorul general interimar: nu toţi procurorii vor trece de reformă

© Sputnik / Miroslav RotariЭдуард Харунжен
Эдуард Харунжен - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul general interimar al Moldovei, Eduard Harunjen, a declarat vineri că nu toţi procurorii sunt pregătiţi pentru marea reformă din domeniu, iar aceasta înseamnă că cine nu se va conforma, va pleca din sistem.

CHIŞINĂU, 27 mai – Sputnik. Odată cu implementarea la 1 august a noii Legi cu privire la Procuratură, urmează schimbări profunde în activitatea acestei instituţii, a declarat procurorul general interimar al Moldovei, Eduard Harunjen, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor.

Potrivit lui Harunjen, implementarea legii trebuie să fie însoţită de schimbarea din interior a sistemului.

„Trebuie să fim realişti şi conştienţi în ceea ce înseamnă reformarea Procuraturii. Pentru ca reforma să fie eficientă nu e suficient să avem doar o lege. Ea trebuie implementată corect şi împreună cu această trebuie să aducă şi schimbări de mentalitate”, a declarat procurorul.

Harunjen susţine că este important să fie consolidate eficienţa şi independenţa procurorilor.

„Trebuie să înţelegeţi că nu toţi procurorii sunt pregătiţi să treacă împreună cu instituţia prin această reformare. Nu toţi sunt pregătiţi pentru această nouă etapă sau poate nu doresc, însă nimeni nu-i va obliga”, a declarat procurorul general interimar. 

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Zece procuraturi vor fuziona în două, iar alte opt - vor fi lichidate

În opinia lui Harunjen, la etapa actuală este important să fie creat un mecanism care să ajute procurorii să treacă prin această reformare.

„Procuratura are nevoie de independenţă şi echilibru la nivel decizional”, a comentat Harunjen.

Acesta a mai spus că în procesul de reformare a instituţiei Procuraturii este important ca să fie create şi condiţii de muncă pentru procurori.

„Vom avea o procuratura modernă doar atunci când vom fi capabili să asigurăm venituri decente şi condiţii de muncă moderne pentru procurori”, a declarat Harunjen.

Procurorul general interimar a menţionat că una dintre problemele stringente cu care se confruntă la etapa actuală instituţia pe care o reprezintă este nivelul scăzut al încrederii populaţiei.

„Trebuie să tratăm cu toată seriozitatea acest lucru. Pentru aceasta trebuie să începem organizat şi conştient să luptăm cu marele fenomene infracţionale, care afectează viaţa oamenilor. Noi trebuie să eliminăm corupţia la nivel de fenomen, dar nu de la caz la caz”, a precizat procurorul.

Aproape 800 de procurori din toată ţara participă, vineri, la Adunarea Generală a Procurorilor, unde se discută despre noua Lege a procuraturii.

Fluxul de știri
0