Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurori din toată ţara, chemaţi vineri la Chişinău

© Sputnik / Мирослав РотарьГенеральная прокуратура РМ
Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 800 de procurori din toată ţara sunt chemaţi vineri la Adunarea Generală a Procurorilor, unde se va discuta despre noua Lege a procuraturii.

CHIŞINĂU, 26 mai – Sputnik. Vineri, 27 mai, va fi convocată Adunarea Generală a Procurorilor. Decizia a fost luată acum o lună de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în corespundere cu prevederile noii Legi cu privire la Procuratură, adoptată pe 25 februarie, care statuează că, până la intrarea în vigoare a prezentei legi, 1 august curent, CSP urmează să constituie în subordinea sa trei Colegii noi şi să le dizolve pe cele două funcţionale în prezent.

Astfel, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor urmează a fi aleşi, din rândul procurorilor, membrii Colegiului pentru selecţia şi cariera procurorilor, Colegiului de evaluare a performanţelor procurorilor şi Colegiului de disciplină şi etică.

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Zece procuraturi vor fuziona în două, iar alte opt - vor fi lichidate

În conformitate cu prevederile noii Legi cu privire la procuratură, fiecare colegiu din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor va fi constituit din 7 membri: 5 vor fi aleşi, prin vot secret, de Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor, iar alţi 2 — vor fi selectaţi de CSP, prin concurs public, din rândul reprezentanţilor societăţii civile. Mandatul membrilor colegiilor va fi de 4 ani.

Potrivit Procuraturii Generale, în cadrul evenimentului, urmează a fi aprobat Regulamentul Adunării Generale a Procurorilor, care va reglementa competenţele şi modul de funcţionare a acestui organ de autoadministrare al procurorilor.

Tot în cadrul Adunării Generale va fi aprobat şi Codul de etică şi conduită al procurorilor.

Fluxul de știri
0