Kaplan a explicat la Ateneul Român de ce o Rusie puternică garantează pacea

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Accesați arhiva multimediaФлаги России, ЕС
Флаги России, ЕС - Sputnik Moldova
Abonare
Viitorul nu arată deloc bine din cauza crizei economice, iar pentru România pericolul nu îl constituie o Rusie puternică, ci o Rusie slabă, a declarat Robert Kaplan.

BUCUREȘTI, 26 mai — Sputnik. Analistul american Robert Kaplan a declarat că Rusia are nevoie de o zonă tampon în Estul Europei.

Oleg Malghinov - Sputnik Moldova
Rusia susține interesul național al României, spune ambasadorul rus

Expertul în politică externă a ţinut luni o conferinţă la Ateneul Român. El a spus că viitorul Rusiei nu arată bine din cauza crizei economice, iar pentru România ameninţarea cea mai mare nu o constituie o Rusie puternică, ci una slabă.

Rusia devine întotdeauna agresivă cu vecinii când este slabă economic şi social, a atras atenţia Kaplan.

„Viitorul Rusiei nu arată bine (…) dacă declinul economic continuă, iar Putin se va confrunta cu din ce în ce mai multe provocări pe plan intern, ameninţarea cea mai mare pentru România nu este o Rusie puternică, ci o Rusie slabă, pentru că aceasta înseamnă agresiune, un nivel de haos. (…) Cu cât devine Rusia mai slabă, cu atât ea va încerca să destabilizeze alte ţări precum Moldova şi Ucraina, şi va deveni din ce în ce mai agresivă în zona baltică, în zona Mării Negre", a declarat Robert Kaplan la Ateneul Român.

Totodată, situaţia de azi este foarte diferită de cea din urmă cu 20 de ani. Rusia, sub conducerea lui Vladimir Putin, nu mai e slabă şi haotică pentru că are o viziune geopolitică foarte clară. Din acest motiv, "Rusia are nevoie de o zonă-tampon, o zonă de influenţă în Europa Centrală şi de Est", a precizat strategul în cadrul conferinţei. Mai mult, Kaplan a arătat că există semne de întrebare privind existenţa NATO, având în vedere că majoritatea membrilor Alianţei nu au bani pentru alocarea a încă 2% din PIB Apărării.

Fluxul de știri
0