CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Economistul Mihail Khazin este cunoscut în Rusia pentru faptul că a prezis colapsul bancar din septembrie 2008 cu mult timp înainte să se întâmple. El este celebru în cercurile experților din Rusia pentru capacitatea de sinteză şi spiritul vizionar asupra proceselor economiei globale. De data aceasta, el face o altă predicţie la fel de îndrăzneață, spunând că, în cazul în care candidatul republican, Donald Trump, va fi ales președinte, omul de afaceri transformat în politician ar putea lucra pentru a pune capăt politicii expansioniste pe care o practică Statele Unite ale Americii, astfel asigurându-se organizarea politică și controlul economic pe întregul glob.
Hillary Clinton servește interesele „finanţatorilor globalişti", în timp ce Trump serveşte pe cele ale naționaliștilor. Economistul scrie că o mare parte din lume (inclusiv Rusia şi America) este deţinută de marea finanţă prin instituţiile americane — Trezoreria Statelor Unite, Federal Reserve, Fondul Monetar Internațional și altele. O victorie a lui Trump în noiembrie ar duce la o presiune masivă asupra guvernelor naționale care doresc independență, profitând astfel de schimbările de la Washington.
Este aproape o certitudine, observă Khazin, că Trump ar abandona dictatul economic al SUA, care își are rădăcinile în anii 1990, în timpul erei Clinton, și este format din economiști liberali ruşi susţinuţi la Moscova, funcționari și finanțatori care au legături cu oficiali americani precum Secretarul Trezoreriei din administrația Clinton, Larry Summers. Dacă alegerile ar fi câştigate de Donald Trump, administraţia lui ar pune presiune pe Vladimir Putin ca să scape de reprezentanții aripii adverse, inclusiv funcționari liberali, economiști și oligarhi din cercurile de elaborare a politicilor, explică economistul. În acest caz, Putin s-ar confrunta cu probleme serioase în interiorul Rusiei din partea oligarhiei.
Interesului lui Trump în Rusia este dublu, explică economistul.
„El are o componentă pasivă: Rusia nu ar trebui să îşi sprijine duşmanii, printre finanţatori, ci să își asume responsabilitatea pentru o serie de probleme regionale pe care Trump nu vrea să cheltuie resursele americane — asta ar include securitatea regională în Europa de Est și în Orientul Mijlociu, unde „securitate" înseamnă a lucra împreună pentru limitarea activității grupurilor teroriste, cum ar fi ISIS, care au fost create în primul rând de finanțiști", scrie Mihail Khazin.
Din acest motiv, adaugă economistul, actualele elite pro-americane din Europa de Est urlă despre o mitică „amenințare rusească". În realitate, spune Khazin, aceste elite „se tem nu de o invazie rusească, ci de rezultatul unei înfrângeri a partenerilor lor de la Washington, ceea ce ar duce la eliminarea lor din posturi. Este evident că noile autorități din aceste țări ar începe investigațiile anticorupție, și nu există nici o garanție că noile autorități din SUA ar ieși pentru a-i proteja. Pentru Trump, ei sunt pur și simplu reprezentanții duşmanilor lui politici. În cel mai bun scenariu, aceia dintre ei care sunt cetățeni ai SUA se vor trezi în închisorile americane".
Expertul sugerează că pericolul major pentru elita financiară a lumii este acela că Trump va acţiona nu numai din această atitudine pasivă, ci printr-un "scenariu proactiv". Rusia, explică Khazin, este una dintre puținele țări rămase, din lume, care are o școală economică și modele macroeconomice ce pot fi de folos politicienilor anti-globalişti. Pentru cei care s-au angajat în mod serios să-i împingă pe marii finanţişti în afara Olympului global, alianţa lui Donald Trump cu Rusia este miza serioasă, „pentru că nici o altă bază pentru tranziția de la lupta pasivă împotriva finanţiştilor nu există".
În acest sens, scrie Khazin, „eliminarea dictaturii economiei liberale, care va deveni posibilă pentru elita noastră politică în cazul ascensiunii lui Trump, va ajuta nu numai pentru a reduce dramatic riscurile [economice] ale țării noastre, dar ne va permite de asemenea să obținem un serios atu pentru negocieri de pe o poziţie mai mult sau mai puțin egală cu partenerii noștri externi", îşi încheie expertul rus analiza.