Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poliția a evacuat participanții la marșul LGBT, dar ei promit să vină și la anul

© Sputnik / Мирослав РотарьМарш ЛГБТ - сообщества в Кишиневе
Марш ЛГБТ - сообщества в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
La marul LGBT ”Fără frică” de la Chișinău au participat câteva zeci de presoane, inclusiv reprezentanți ai unor misiuni diplomatice occidentale, în timp ce numărul contramanifestanților a fost de câteva ori mai mare. Participanții au reușit să parcurgă o mică distanță, după care au fost evacuați de poliție.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. După marșul ”Fără frică” organizat la Chișinău duminică de comunitatea LGBT, reprezentanții acestora au susținut o conferință de presă, la care s-au arătat mulțumiți de faptul că în acest an au reușit să parcurgă deja patru cartiere pe o stradă din capitala Republicii Moldova. Organizatorii au mulțumit autorităților pentru protecție și susținere.

Potrivit organizatorilor la marș au participat reprezentanții câtorva misiuni diplomatice, cei ai unor structuri ale ONU cu sediul în Moldova, oameni de cultură, oaspeți din mai multe țări și unii membri LGBT din țară.

Bărbat și femeie, premieră, film artistic - Sputnik Moldova
Societate
Răsărit vs Apus sau Festivalul Familiei vs marșului ”Fără frică”

Totodată, reprezentanții mai multor ONG-uri, membrii unor cluburi sportive și de motocicliști, precum și mai mulți enoriași creștini au organizat o contra-manifestație, care a adunat câteva sute de participanți.

Forțele de ordine au fost cele mai numeroase la acest eveniment. Acestea au format cordoane solide de polițiști pentru a face imposibile altercațiile dintre cele două grupuri de manifestanți. Membrii LGBT le-au mulțumit polițiștilor pentru protecție.

Fiind solicitați de jurnaliști să spună dacă asemenea marșuri ar fi posibile în Republica Moldova fără sugestiile din afara țării în adresa autorităților moldovenești, fără susținerea masivă de care beneficiază organizațiile LGBT și fără prezența masivă a forțelor de ordine, aceștia au evitat să dea un răspuns tranșant.

De asemenea, fiind întrebați dacă prin asemenea marșuri, care provoacă revolta societății, cei din LGBT vor reuși să schimbe în favoarea lor atitudinea cetățenilor Republicii Moldova, organizatorii au menționat că acesta este efectul scontat și s-au arătat convinși că îl vor atinge.

Jurnaliștii au mai solicitat și comentarii privind unele declarații ale contra-manifestanților, care au spus că marșuri de acest gen sunt îndreptate spre subminarea valorilor tradiționale și a familiei tradiționale. Răspunsul reprezentanților LGBT a fost că în societatea moldovenească persistă mai multe fobii.

La final organizatorii au anunțat că asemenea marșuri vor fi organizate și în anii următori, iar speranța lor este că în fiecare an le va reuși să parcurgă un traseu din ce în ce mai mare.

La marul LGBT ”Fără frică” de la Chișinău din 2 mai au participat câteva zeci de presoane, inclusiv reprezentanți ai unor misiuni diplomatice occidentale, structuri ale ONU, cetățeni străini și unii cetățeni ai Republicii Moldova, în timp ce numărul contramanifestanților a fost de câteva ori mai mare. Participanții la eveniment au reușit să mărșăluiască pe strada București, pe o distanță cuprinsă între patru cartiere, după care au fost evacuați cu câteva autocare de forțele de ordine, deoarece în întâmpinarea acestora se îndrepta o coloană imensă de membri ai unor ONG-uri și cluburi sportive, care au declarat că marșurile împotriva valorilor tradiționale subminează familia și distrug viitorul Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0