Din cauza deceselor, cercetătorii cer scoaterea unor băuturi de pe piaţa globală

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaБезалкогольные напитки
Безалкогольные напитки - Sputnik Moldova
Abonare
Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Tufts între 1980 şi 2010 a relevat că anual au loc în lume peste 184.000 de decese în urma îmbolnăvirii de diabet, boli cardiovasculare sau cancer.

BUCUREŞTI, 21 mai — Sputnik. Eliminarea băuturilor îndulcite cu zahăr ar trebui să fie o prioritate globală, a declarat doctoral Dariush Mozaffarian.

Hôpital - Sputnik Moldova
În Uniunea Europeană, unu din patru decese este cauzat de cancer

Consumul băuturilor carbogazoase, precum şi toate băuturile îndulcite cu zahăr sunt responsabile de aproximativ 184.000 de decese în lume, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Circulation, informează csid.ro.

Cercetătorii Universităţii Tufts au realizat, în perioada 1980 — 2010, primul raport global în privinţa băuturilor îndulcite cu zahăr. Studiul arată că numărul deceselor şi dizabilităţilor cauzate de diabet, boli de inimă şi cancer au o singură cauză majoră: zahărul. Sunt incluse aici sucurile cu zahăr, băuturile energizante şi cele folosite de sportivi, băuturile tip ice-tea (ceaiuri) cu zahăr şi sucurile făcute în casă, care depăşeau 50 de kcal la 236 de mililitri. În schimb, sucurile realizate integral din fructe nu au fost incluse pe listă.

„Multe ţări din lume înregistrează un număr important de decese cauzate de un singur factor de nutriţie: băuturile îndulcite cu zahăr. Reducerea substanţială sau eliminarea din dietă a băuturilor îndulcite cu zahăr ar trebui să fie o prioritate globală", a declarat coordonatorul studiului, dr. Dariush Mozaffarian, decanul Şcolii „Friedman" de Ştiinţe şi Politici ale Nutriţiei din cadrul Universităţii Tufts.

În perioada 1980 — 2010, au fost realizate 62 de studii legate de nutriţie, efectuate în 51 de ţări. Au participat peste 600.000 de persoane şi au fost incluse informaţii legate de oferta de zahăr pe piaţa a 187 de ţări. Potrivit doctorilor, orice băutura îndulcită cu zahăr este cauza principală a 133.000 de decese cauzate de diabet; 45.000 de morţi pe fondul bolilor cardiovasculare; 6.450 de decese survenite din cauza apariţiei cancerului.

"Nu există niciun beneficiu pentru sănătate adus de băuturile îndulcite, iar reducerea consumului ar putea salva sute de mii de vieţi anual", explică dr. Mozaffarian.

Majoritatea deceselor asociate cu consumul de băuturi cu zahăr, aproximativ 76%, au fost înregistrate în ţări cu venituri mici şi mijlocii. De asemenea, Mexic are cea mai mare rată de deces asociată cu consumul de băuturi cu zahăr, aproximativ 24.000 de decese.

Fluxul de știri
0