Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE a lansat Misiunea Înalților Consilieri. Avertismentul lui Tapiola

© Photo : Igor VzorovPirkka Tapiola Пирка Тапиола
Pirkka Tapiola Пирка Тапиола - Sputnik Moldova
Abonare
Joi, la Chișinău a fost lansată Misiunea Înalților Consilieri UE în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii festive.

CHIȘINĂU, 20 mai — Sputnik. Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarant cu această ocazie că este mândru de volumul de cunoștințe care a fost adus în Republica Moldova datorită consilierilor europeni. Totodată, el a avertizat că din momentul lansării misiunii nimeni nu va mai putea să afirme în Moldova că aici nu există expertiza necesară.

Молдова, пейзаж - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: satele din Moldova mai pot fi salvate de la dispariție

Tapiola a mai subliniat că deși UE nu este la moment în situația de a acorda suport bugetar Republicii Moldova, din cauza lipsei unui memorandum cu FMI, țara noastră a primit totuşi din partea Bruxelles-ului cele mai bune practici în vederea implementării reformelor, care să conducă într-un final la un acord cu FMI. Iar asta se datorează misiunii lansată joi la Chișinău.

”Unele dintre persoanele din scenă au peste 10 ani de activitate în implementarea reformelor europene în țările lor. Fiecare dintre ei a fost ales în baza unui proces de selecție foarte riguros. Persoanele respective reprezintă țările ce au ader la UE după 2004 și au ocupat funcții înalte; au participat direct la toate procesele de reforme”, a declarat diplomatul.

Tapiola a mai afirmat că experții din misiunea de consilieri vor oferi expertiză într-o serie de domenii, cum ar fi siguranța alimentelor, reforma administrației publice locale, sectorul bancar, vamă, transport, consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului etc.

”Așa dar, acum nimeni nu mai poate să afirme că această expertiză nu există la Chișinău”, a ținut să remarce șeful delegației UE.

Tapiola a mai declarat că interesul misiunii este să aibă o comunicare directă atât cu autoritățile țării, cât și cu cetățenii moldoveni.

Fluxul de știri
0