Rise: Universitatea Harvard și IKEA fac afaceri ilegale cu pădurile României

© Sputnik / Valerij Sjustov / Accesați arhiva multimediaSkogsbruk i Ryssland
Skogsbruk i Ryssland - Sputnik Moldova
Abonare
Cei doi giganți au cumpărat păduri investigate de procurori pentru retrocedări ilegale și revendicate de statul român, dar şi prin intermediari acuzați de înșelăciune, corupție, activități de criminalitate organizată și spălare de bani.

BUCUREŞTI, 16 mai — Sputnik. Harvard a cedat anul trecut 33.000 de hectare către IKEA, grupul suedez fiind la prima achiziție globală de terenuri forestiere pentru exploatare, informează RISE Project.

Agricoltura - Sputnik Moldova
Terenurile agricole din România, acaparate în proporţie de 40% de către străini

Universitatea Harvard şi grupul suedez IKEA jefuiesc România şi o lasă fără păduri de mai bine de un deceniu. Harvard a cumpărat suprafețe de păduri de la grupări acuzate de crimă organizată, spălare de bani şi înșelăciune, iar apoi le-a transferat către filiale noi pe care le controlează prin firme offshore, mai detaliază sursa vizată.

Anul trecut, Universitatea Harvard a cedat aproape 33.000 de hectare către compania IKEA, la finalul celei mai mari tranzacții cu păduri din istoria României şi, poate, din Europa. IKEA a plătit, în iunie 2015, peste 56 de milioane de euro ca să își asigure materia primă pe termen lung, fiind astfel la prima achiziție globală de terenuri forestiere pentru exploatare.

Suprafețele forestiere sunt amplasate în Vrancea, județ în care Harvard și IKEA au cumpărat, pe rând, cele mai multe păduri — peste o treime din întregul portofoliu.

Romsilva, regia care administrează pădurile statului, încearcă să recupereze, în instanță, numeroase suprafețe forestiere din județul Vrancea. Aproape 3400 de hectare sunt în prezent fie revendicate de Romsilva, fie anchetate de procurori. Adică, în total, o suprafață de 10 la sută din portofoliul pe care Harvard l-a deținut în România. Romsilva a câștigat până acum, iar Harvard a făcut recurs, luna trecută, ca să nu piardă definitiv 108 hectare în Vrancea.

Avocații angajați de Harvard susțin însă că filiala universității din România a fost cumpărător de bună credință. Magistrații au concluzionat însă că Harvard a știut ce cumpără și că nu poate invoca buna sa credință:

"Din formularea contractului încheiat cu Scolopax SRL (n.r.- filiala Harvard) reiese că societatea cunoștea că este posibil să fi cumpărat bunul altuia, deoarece vânzătorii nu dețineau documentele de proprietate cerute de lege, ci doar promiteau cumpărătoarei că vor obține modificarea titlului de proprietate", spun magistrații.

Harvard a vândut apoi aproape 2100 de hectare în 2011 către companii suedeze şi către fonduri de investiții daneze. În 2012, Scolopax a rămas cu 32.600 de hectare de pădure în portofoliu. Harvard a pus la punct o nouă metodă pentru afacerile din România, înființând mai multe companii în paradisuri fiscale.

Pe 8 noiembrie 2012, o firmă americană, Bellflower LLC, a înființat în Luxemburg Greengold European Capital SA. Asociatul unic al companiei americane, Demeter Holdings Corporation, era un alt vehicul al Harvard, potrivit raportărilor oficiale.

"În noiembrie 2013, Greengold Value Forest și Scolopax au semnat un precontract pentru transferul pădurilor. O lună mai târziu, Harvard a anunțat oficial că își vinde toate pădurile din România. Harvard a cerut 84 milioane de euro, dar Romsilva a refuzat să le cumpere", scriu jurnaliștii RISE Project.

Conducerea Universității Harvard refuză să răspundă întrebărilor RISE Project, motivând că nu comentează litigii aflate în derulare.

Fluxul de știri
0