Centrul European de Analiză Geopolitică: America violează Dreptul Internațional

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaФутбол. Чемпионат мира - 2014. Матч Бельгия - США
Футбол. Чемпионат мира - 2014. Матч Бельгия - США - Sputnik Moldova
Abonare
Oficialii Statelor Unite ale Americii susțin că scutul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva Rusiei. Însă președintele Centrului European de Analiză Geopolitică, Mateusz Piskorski, a declarat pentru Radio Sputnik că programul este creat pentru a înconjura Rusia.

BUCUREŞTI, 16 mai — Sputnik. NATO folosește scutul antirachetă nu în interesul statelor mici din estul Europei, ci pentru a-şi atinge propriile interese. De această părere este Mateusz Piskorski, președinte al Centrului European de Analiză Geopolitică.

El a mai declarat, într-un interviu la Radio Sputnik, că țările din centrul și din estul Europei sunt un simplu instrument pentru Statele Unite ale Americii. Scopul SUA este să încercuiască Rusia şi să nu permit dezvoltarea unei alte forțe economice în lume.

"Țările din Europa Centrală sunt doar un instrument care ajută (Washingtonul — nota red.) pentru a încercui Rusia dinspre Occident. Desigur, ei folosesc alte țări de-a lungul frontierelor rusești pentru a limita inițiativele rusești de integrare regională", a explicat expertul în geopolitică.

Piskorski a amintit faptul că scutul antirachetă din România încalcă tratatele internaționale semnate în 1970 şi 1990 de America şi Rusia.

"Este destul de evident că pentru Statele Unite dreptul internațional este un instrument. Atunci când este convenabil pentru ei să folosească dreptul internațional și să semneze tratate, ele fac acest lucru. (Statele Unite — nota red.) practic susțin că dreptul internațional nu este atât de important în comparație cu interesele lor naționale și geopolitice", a mai spus Mateusz Piskorski.

Sistemul antirachetă de la Deveselu, România, a fost inaugurat joi pentru prima dată în Europa. Amplasarea lui a costat 800 de milioane de dolari. Oficialii au declarat că scopul scutului este să apere Europa de un eventual atac nuclear din Iran sau din Coreea de Nord. Centrul European de Analiză Geopolitică notează însă că scutul american are alte scopuri, acela de șantaj geostrategic și de extindere a intereselor financiare în zonă, de vreme ce Iranul nu mai face parte din programul de proliferare nucleară, iar Coreea de Nord pur și simplu nu are niciun interes în Europa.

Fluxul de știri
0