Ion Druță vine la Chișinău pentru premiera „Casa Mare" de la Teatrul Național

© tnme.mdCasa Mare
Casa Mare - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Legendara „Casă Mare" a lui Ion Druță revine pe scena Naționalului de la Chișinău în regia edificatoare a lui Alexandru Cozub.

CHIȘINĂU, 12 mai — Sputnik. Din suita manifestărilor dedicate aniversării a 25-a de la semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova face parte și premiera spectacolului „Casa Mare" din 28-29 aprilie (și 13 mai în prezența autorului Ion Druță), informează Teatrul Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău.

Teatrul Național Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
Teatrele din București și Iași, din nou pe scena Teatrului Național din Chișinău

„Legendara „Casă Mare" a lui Ion Druță revine pe scena Naționalului de la Chișinău în regia edificatoare a lui Alexandru Cozub", se menționează într-o comunicare pe site-ul Teatrului Național.

În rolurile principale evoluează Margareta Pântea și Victor Nofit alături de Vitalie Rusu, Doina Severin, Sandu Leancă, Angela Ioan-Cărăuş, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Dumitru Stegărescu, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric, Olga Guţu-Cucu. Scenografia este semnată de Iurie Matei, iar costumele sunt create de Lucia Covali.

„Casa Mare simbolizează colțișorul sufletului unde omul își păstrează ce are mai curat şi mai nobil. Cu o încărcătură profund poetică, capodopera a lui Ion Druță are și o linie bogată de subiect, Casa Mare fiind deopotrivă simbol al fericirii şi al deznădejdii".

„Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspectele memoriei şi ale istoriei".

Conflictul principal al dramei este de natură interioară. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste uneori ignorată de criticii seduși de schema morală. Poate fi considerată ca şi alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druţă, veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi.

„Piesa „Casa mare" a fost montată pentru prima dată în anul 1961, la Teatrul Central al Armatei Sovietice de la Moscova, iar în 1962 la Teatrul Muzical-Dramatic "A. S. Puşkin" din Chișinău, cu actrița Domnica Darienco în regia lui Victor Gherlac", se mai precizează în informația despre eveniment, publicată pe site-ul Teatrului Național.

Primele rânduri din stal le vor fi rezervate protagoniștilor montărilor anterioare ale piesei și spectatorilor acestora.

Fluxul de știri
0