Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți migranți de muncă moldoveni se află peste hotare

© Sputnik / Михаил Мокрушин / Accesați arhiva multimediaСтроительство трассы "Формулы-1" в Сочи
Строительство трассы Формулы-1 в Сочи - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Muncii din Moldova menționează că deși transferurile bănești susțin și îmbunătățesc situația financiară a populației țării, consecințele migrației au un impact negativ asupra stării psihologice a migranților, dar și asupra membrilor familiilor lor și conduc la o descreștere social-economică.

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. Numărul cetățenilor moldoveni angajați legal peste hotare în 2014 a crescut de 20 de ori în comparație cu 2011, conform datelor Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Potrivit instituției, fenomenul migrației în Moldova continuă să fie unul de mare amploare.

Experții de la Ministerul Muncii subliniază că transferurile bănești susțin și îmbunătățesc indicatorii financiari ai populației țării, dar consecințele migrației influențează negativ asupra stării psihologice a gastarbeiterilor, dar și asupra membrilor familiilor lor (copiii rămași fără supraveghere, bătrânii singuratici, familiile incomplete).

"Nivelul avansat al migrație conduce la probleme demografice semnificative în societate, dar și la un declin social-economic. Datele Biroului Migrație și Azil arată că aproximativ un milion de moldoveni se află la munci peste hotare", se subliniază ministerul.

În 2012, peste 820 de mii de cetățeni se aflau peste hotare. Totodată, aproximativ jumătate de milion dintre aceștia erau antrenați în munci sezoniere, iar ceilalți 330 de mii aveau un câștig stabil în străinătate.

"Tot mai mulți moldoveni se angajează la muncă peste hotare prin intermediul agențiilor licențiate care au fost deschise în țară. Datele oficiale arată că în 2014, numărul lor s-a majorat de 20 de ori în comparație cu anul 2011", se menționează în comunicatul Ministerului Muncii.

Fluxul de știri
0