„Așteptarea dublă la vamă" va fi abolită. Iată noile reglementări moldo-române

Vitalie Vrabie și Claudiu Ardeleanu
Vitalie Vrabie și Claudiu Ardeleanu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentanții autorităților vamale din România și Republica Moldova planifică comasarea a cel puțin patru puncte de frontieră.

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. La 11 mai, director general al Serviciului Vamal din Moldova, Vitalie Vrabie, a avut o întrevedere cu director general al Direcției Generale a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, Claudiu Ardeleanu.

Oficialii au evaluat gradul de realizare a prevederilor Planului de cooperare bilaterală și stadiul implementării proiectului pilot privind instituirea controlului comun în punctul de trecere a frontierei Cahul-Oancea, asupra căruia părțile au convenit urgentarea definitivării proiectului Termenilor de referință și remiterea acestuia spre aprobare Comisiei Europene.

„Practic asta înseamnă că cei de la poliția de frontieră și de la vamă vor realiza controlul la un singur filtru. Călătorul nu va avea de așteptat la două bariere, ci la una singură. Omul va fi scutit de neplăcerea așteptării duble. Preconizăm ca după sărbătorile de iarnă, în 2017, acest proiect să fie implementat", a declarat Claudiu Ardeleanu.

Vitalie Vrabie, serviciul vamal - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vrabie spune câţi angajaţi vor fi daţi afară de la Vamă: e vorba de câteva sute

Proiectul ar putea fi extins, iar următoarea pe listă ar putea fi vama de la Costești-Stânca. Autoritățile planifică comasarea a cel puțin patru puncte de frontieră, scrie Agora.

În anul 2015, peste 300 de mii de cetățeni au traversat frontiera Cahul-Oancea, dintre care 200 de mii de moldoveni.

Un alt subiect de pe agenda întrevederii l-a constituit implementarea la punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa a proiectului pilot privind recunoașterea unilaterală de către Serviciul Vamal al RM a agenților economici autorizați din Uniunea Europeană în RM.

Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților autorității vamale române pentru dialogul instituit și a menționat că implementarea Planului de cooperare a contribuit semnificativ la intensificarea măsurilor antifraudă şi de facilitare a traficului transfrontalier.

Fluxul de știri
0