Duca: Ambasada SUA știe dacă România are un „proiect național"

Bogdan Duca
Bogdan Duca - Sputnik Moldova
Abonare
„România e o țară fără viitor gândit, fără idealuri pragmatice și obiective naționale", scrie Duca la începutul analizei sale.

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. Analistul politic român, Bogdan Duca, publică un editorial ca reacție la declarațiile ambasadorului rus la București, Oleg Malghinov, făcute în cadrul unui interviu recent despre Europa și provocările ei actuale, în care abordează una dintre declarațiile diplomatului, și anume, dacă în România "există vreun interes național?".

Oleg Malghinov - Sputnik Moldova
Rusia susține interesul național al României, spune ambasadorul rus

Ambasadorul Rusiei la București a afirmat că „dacă există un interes național al României, Rusia este gata să îl susțină".

Bogdan Duca subliniază că România nu mai are o strategie națională viabilă și nu știe unde se îndreaptă.

„România e o țară fără viitor gândit, fără idealuri pragmatice și obiective naționale", scrie Duca la începutul analizei sale.

Această afirmație o desfășoară mai detaliat, spunând că românii sunt cei mai optimiști din Uniunea Europeană cu privire la viitorul acestui proiect și sunt cei mai dispuși să cedeze suveranitatea națională funcționarilor de la Bruxelles. El precizează că România este singura țară din blocul comunitar în care euroscepticismul e doar un fenomen de Facebook.

„În România este o bucurie deloc onorantă că trupe armate străine staționează pe teritoriul național și românii par să creadă foarte sincer că o țară este independentă doar dacă este ocupată de trupe străine care să îi garanteze independența", mai menționează Bogdan Duca.

Bogdan Duca - Sputnik Moldova
Cedarea suveranității e ceva firesc la români sau despre Ziua Independenței

El se arată nemulțumit de faptul că România cedează foarte ușor suveranitatea națională în favoarea unor structuri supranaționale precizând că foarte mulți români au mai mare încredere în ambasade ale unor mari puteri, decât în propriile lor instituții democratice. Tot el spune că România este țara în care orice ingerință a puterilor hegemone în viața noastră politică internă este aplaudată ca un soi de „normalitate".

Analistul politic de la București punctează că „naționalismul" românesc se rezumă doar la câteva lozinci și „patetisme lăcrămoase", existând, potrivit lui, un cult lozincard față de Eminescu, „Biserica Neamului" și nostalgia României Mari și nimic mai mult.

„Eminescu e iubit fără să fie citit, „Biserica Neamului" poate fi rezumată la un mega-proiect arhitectonic, care să rivalizeze „Casa Poporului", în rest, BOR-ul fiind marele absent din orice dezbatere cu privire la România sau cu privire la Creștinism, iar „unirea cu Basarabia" este o lozincă care, în ciuda frumuseții ei, vine în totală contradicție cu opțiunile geopolitice agreate de întreaga societate românească", scrie Bogdan Duca.

El accentuează faptul că românii sunt pasivi față de cursul pe care îl urmează România.

„De altfel cei mai activi patrioți — disperați de binele țării- sunt românii emigrați, plecați definitiv din țară, din rațiuni economice, dar pe care i-a lovit patriotismul când au pus între ei și țară câteva mii de kilometri și se bucură de garanțiile de securitate socială, medicală, fizică, ale altor state", menționează analistul.

Cu referire la evenimentele politice din României și clasa politică de la București, analistul politic român spune că pe agenda zilei sunt câteva teme fierbinți pe agenda zilei, și anume lichidarea foarte populară a fostei clase politice sub lozinca, la fel de populară, a „luptei anticorupție". Însă, potrivit lui, nimeni, nu se întreabă „ce punem în loc după ce toți politicienii pleacă la „beciul domnesc"?

Și referindu-se la alegerile locale el constată degradarea clasei politice actuale.

„Nu e de mirare că alegerile locale sunt deja terenul de joacă pentru niște candidați sub-mediocri, nulități la costum sau la blugi, marionete ale unor cercuri de interese care nu vor să cedeze ușor puterea sau pur și simplu viitoare piese de mobilier umane în primăriile patriei".

Marele semn de întrebare pe care îl pune Bogdan Duca, ca reacție la declarațiile ambasadorului rus la București, este dacă România are vreun proiect național. Și tot el dă răspunsul.

„Cred că ambasadorul Rusiei, dacă e sincer interesat, va trebui să se intereseze la….ambasada SUA la București. Nu de alta, dar la Bruxelles nu au timp de gândit interesul național al României". 

Fluxul de știri
0