Greenpeace: România să ceară oprirea negocierilor TTIP la Consiliul UE

Protest Hanovra
Protest Hanovra - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un comunicat de presă transmis vineri, Greenpeace România solicită ministrului Economiei, Costin Borc, să susţină oprirea negocierilor actuale pentru TTIP la reuniunea din 13 mai a Consiliului Uniunii Europene.

BUCUREŞTI, 7 mai — Sputnik. Publicarea în întregime a capitolelor negociate este absolut necesară, precum și stabilirea unui proces transparent de consultare la nivelul fiecărui stat membru, a declarat Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

În comunicatul de presă emis vineri, Greenpeace România i-a cerut lui Costin Borc, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, să susțină oprirea negocierilor actuale pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Greenpeace mai solicită şi publicarea întregii documentaţii aferente și stabilirea unui proces transparent de consultare publică la nivelul fiecărui stat membru.

Акции протеста против продуктов с ГМО Марш против Монсанто - Sputnik Moldova
Greenpeace: SUA presează UE să aprobe importurile de alimente modificate genetic

Consiliul UE pentru Afaceri Externe se reuneşte pe 13 mai 2016 pentru a discuta despre Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii UE — SUA (TTIP), precum și despre acordul economic comercial cuprinzător UE — Canada (CETA).
Oprirea negocierilor în aceste procese este obligatorie, spune Greenpeace.

Greenpeace Olanda a oferit publicului larg posibilitatea consultării a 13 capitole din textul negocierilor pentru TTIP. Până acum aceste informaţii au fost ţinute secrete.

Conform documentelor, acestea pun sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces de negociere. În multe cazuri documentele arată cum implicarea industriei financiare a avut un rol determinant în decizii importante, punctând existenţa unor discuţii repetate despre necesitatea consultării industriei.

În ceea ce priveşte criza ecologică, în toate cele 248 de pagini nu există nicio referire la prevenirea sau diminuarea impactului comerţului asupra climei, regula Excepţiilor Generale din acordul GATT lipseşte de asemenea, iar principiul precauţiei instaurat prin Tratatul UE nu este menţionat în nicio instanţă.

„Date fiind importanţa şi magnitudinea implicaţiilor acestui subiect, considerăm că negocierile nu mai pot continua în forma actuală, în secret, ci este necesară transparentizarea întregului proces", a declarat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Ionuţ Cepraga a mai spus că impactul CETA asupra economiei naţionale şi asupra dezvoltării durabile nu este cunoscut în termenii actuali ai negocierilor. De asemenea, acordul economic cu Canada nu pune România pe picior de egalitate, Statele Unite ale Americii şi Canada refuzând ridicarea vizelor pentru cetăţenii români.

Fluxul de știri
0