Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce în Moldova nu se vorbeşte despre stresul la locul de muncă

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер pensionar bătrâni bătrân
Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Abonare
Stresul legat de locul de muncă este recunoscut drept o problemă globală care afectează toate țările, toate profesiile și toți lucrătorii, atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

CHIŞINĂU, 7 mai – Sputnik. Cu toate că stresul legat de locul de muncă este recunoscut drept o problemă globală, în Republica Moldova despre aceasta se vorbește mai puțin. Și aceasta în pofida faptului că în ultimul timp inspectorii de muncă înregistrează numeroase petiții ale salariaților, în cadrul controalelor întreprinse la unitățile economice, care acuză climatul psiho-emoțional complicat la locul de muncă, acesta provocând îmbolnăviri și pierderea capacității de muncă.

În prezent, stresul legat de locul de muncă este recunoscut drept o  problemă globală care afectează toate țările, toate profesiile și toți lucrătorii, atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare. În scopul prevenirii consecințelor nefaste ale stresului ocupațional, un șir de state au recunoscut în legislaţia lor națională stresul ca factor cauzator de boli profesionale cronice, soldate cu deces și accidente profesionale. 

Подготовительные работы перед строительством Керченского моста в Тамани - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste 2 milioane de oameni mor în fiecare an la locul de muncă

Riscurile psihosociale, cum ar fi creșterea concurenței, așteptări mai mari ce țin de performanțe și mai multe ore de lucru contribuie la transformarea locului de muncă într-un mediu tot mai stresant. Un raport elaborat de OIM denotă că un nivel ridicat de stres poate contribui la dezvoltarea deficiențelor legate de sănătate, inclusiv mentale și de comportament, tulburări, care pot duce la stări de epuizare, anxietate și depresie, precum și alte deficiențe fizice, cum ar fi bolile cardio-vasculare și tulburări musculo-scheletice.

Totodată, riscurile psihosociale creează dezechilibre de sănătate comportamentale, cum ar fi consumul excesiv de alcool, fumatul, excesul de greutate, exerciții fizice mai puțin frecvente și tulburări de somn.

Riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă generează costuri semnificative pentru organizații și pentru economiile naționale. Chiar dacă lucrătorii sunt prea bolnavi, stresați sau distrați, aceștia vin la muncă, nefiind capabili să funcționeze la întreaga lor capacitate. 

La nivel european, 50-60% din numărul total de zile lucrătoare pierdute se datorează stresului ocupațional. În SUA, 20% din pierderile asociate cu fluctuația cadrelor, absenteism și scăderea productivității, sunt generate de nevroză profesională și de stres, care aduc daune de 500 milioane de dolari anual. În același timp, 33 % din muncitorii canadieni au declarat că au lipsit de la serviciu pentru că se simt epuizați.

Fluxul de știri
0