Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câte Georgii sunt în Moldova

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКэприянский Свято-Успенский Монастырь
Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Abonare
Numele Gheorghe îl poartă oameni de diferite naționalități și confesiuni. Datele Întreprinderii de Stat "Registru" arată câți oameni din Republica Moldova își cinstesc astăzi Sfântul Purtător de biruință.

CHIȘINĂU, 6 mai — Sputnik. În Ziua Sfântului Gheorghe, care este marcată la 6 mai, în Moldova își sărbătoresc ziua numelui aproximativ 60 de mii de persoane.

Potrivit datelor ÎS "Registru", în Moldova sunt botezați cu numele Gheorghe 43 705 bărbați. În afară de aceasta, în țară mai sunt 9723 de persoane care se numesc Gheorghi, iar 5618 — Gheorghie. Mai sunt înregistrate numele George (140 de purtători), Georg (4), Gheorg (5), dar și Georgel (55), Garic (41), Ghiță (30) Jora (11) și un singur Goga.

Cele mai des întâlnite nume de femei în Moldova, care derivă de la numele Sfântului Purtător de biruință, sunt Georgeta (992) și Gheorghina (449). Este interesant că în țara noastră 19 femei poartă numele Georgia, la fel ca și numele țării din Caucazul de Nord (Gruzia). Mai există și șase reprezentante ale sexului frumos pe nume Gheorghia.

Vineri, 6 mai, Biserica ortodoxă prăznuiește Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, care este unul dintre sfinții cei mai venerați în Moldova.

Акция Бессмертный полк - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De „Sfântul Gheorghe”, la Chișinău se desfășoară acțiunea „Regimentul nemuritor”

Conform tradiției, Gheorghe s-a născut în sec. III în orașul Beirut (din Asia Mică) într-o familie de creștini. Intrând în serviciul armatei romane, el a devenit cunoscut datorită vitejiei sale, a fost observat de împăratul Diocletian (284-305) și înaintat într-o funcție militară înaltă.

Gheorghe a săvârșit nenumărate fapte eroice și minuni, iar pentru aceasta a fost numit purtătorul de biruință. Dar atunci când împăratul Diocletian a început să persecute creștinii, militarul și-a împărțit toată averea celor săraci, s-a prezentat în fața împăratului și s-a declarat continuator al lui Hristos. Nici încercările de a-l convinge, nici pedepsele nu l-au făcut să adere la păgânism. Din ordinul împăratului, lui Gheorghe i-a fost tăiat capul. Execuția a avut loc pe 6 mai (stil nou), anul 303.

Moaștele Sfântului Gheorghe Purtătorul de biruință au fost duse în orașul palestinian Lida, într-un locaș care îi poartă numele, iar capul lui se păstra la Roma, într-o biserică ce i-a fost consacrată.

Din timpuri străvechi, sfântul Gheorghe a devenit atât de ”popular” încât numele lui a suportat numeroase modificări: Iorga la nemții medievali, Jorj la francezi, Egorii sai Iurii la ruși, Gherghi la bulgari, Jerzy la polonezi, Jiry la cehi, Gergis la arabi.

În ajunul sfântului Gheorghe, în popor se obișnuiește să se înfrumusețeze cu verdeață stâlpii de la porți și portițele. Se mai consideră că dacă în dimineața de sfântul Gheorghe este ceață sau rouă, atunci anul va fi mănos.

Fluxul de știri
0