Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: concepția zonelor de securitate în Siria, acceptată deja de UE

Abonare
Șeful departamentului rus de politică externă a declarat că Uniunea Europeană "pare să accepte, cu părere de rău, ca pe ceva de la sine înțeles concepția zonelor de securitate în Siria, fiind șantajată deTurcia".

CHIȘINĂU, 4 mai — Sputnik. Concepția zonelor de securitate propusă de Turcia este percepută deja de către Uniunea Europeană ca ceva de la sine înțeles, iar asta se întâmplă din cauza șantajului Turciei, a declarat Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, într-un interviu pentru RIA Novosti.

"Se vorbește în continuare despre diverse zone de securitate. Cu mare părere de rău, fiind șantajată de Turcia, Uniunea europeană pare să accepte de asemenea ca pe ceva de la sine înțeles această concepție a zonelor de securitate. Cel puțin, atunci cânt președintele (SUA Barack) Obama a fost la Hanovra, cancelarul (German Angela) Merkel a pronunțat în cadrul conferinței de presă fraza că ar trebui să susținem ideea zonelor de securitate, fapt renegat chiar atunci în mod public de Obama, dar care a sunat simptomatic", a menționat Lavrov.

"În acțiunile Turciei, care este principalul instigator al tuturor acestor discuții despre zonele de securitate, planul B și alte aspirații agresive, am putea sesiza astfel de motive expansioniste nu numai în raport cu Siria. Turcii se află în continuare în Irak, menținând acolo un contingent militar, fără acordul și în pofida cererilor autorităților irakiene legitime, declarând totodată că trupele au fost introduse acolo pentru a consolida suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului. Ce să zici, nu ai nici măcar ce să comentezi aici", a opinat șeful instituției de politică externă a Rusiei.

"Iată așa niște năzuințe neootomane: să-și extindă influența, să stăpânească noi teritorii — acestea se manifestă destul de pregnant. Și în general, este un comportament destul de arogant", a mai constatat el.

"Știți de câte ori au încălcat ei anul trecut spațiul aerian al Greciei? De aproximativ 1800 de ori. Doar luna trecută, în aprilie curent — de 200 de ori. Nimeni la Bruxelles, nici un conducător NATO nu au scos un cuvânt în legătură cu faptul că un membru al Alianței Nord-Atlantice încalcă în mod regulat spațiul aerian al altui membru al Alianței. Astfel că o asemenea conivență în privința acestui comportament evident expansionist nu va duce la nimic bun", a avertizat Lavrov în interviul pentru RIA Novosti.

Fluxul de știri
0