Sondaj: 17% dintre moldoveni ar vota pentru unirea cu România

© Sputnik / Мирослав РотарьШествие за "унирю" Молдовы с Румынией
Шествие за унирю Молдовы с Румынией - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova ar vota, în cazul unui referendum, pentru aderarea la Uniunea Vamală, decât la Uniunea Europeană.

Chișinău, 4 mai — Sputnik. Institutul de Politici Publice de la Chișinău a prezentat miercuri rezultatele Barometrului Opiniei Publice realizat în perioada 16-23 aprilie curent.

Conform studiului, la întrebarea „dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votați) cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, Dvs. ați vota pentru unire sau împotriva unirii?" 17,3% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ, iar aproximativ două treimi, 66,1%, s-au pronunțat împotriva unirii cu România.

Potrivit aceluiași studiu, în cazul unui referendum pentru aderarea Republicii la una dintre cele două uniuni economice, uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, 35,6% au aderat la vectorul occidental, iar 46,8% au ales Răsăritul. Restul au răspuns că fie nu s-au decis, fie nu vor participa la scrutin.

Totodată, dacă s-ar organiza referendumuri separate pentru aderarea la vreo uniune economică, 41,3% dintre moldovenii ar alege Uniunea Europeană, iar 41,2% ar vota împotriva aderării la UE.

În cazul uniunii Vamale, pentru aderare s-au pronunțat 52,7% dintre cei chestionați, iar împotrivă 31,7% au spus că ar vota împotrivă.

Sondajul a fost efectuat în perioada 16 — 23 aprilie, pe un eșantion de 1143 de persoane. Marja de eroare este de plus/minus 3 procente.

Fluxul de știri
0