Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procedurile de achiziții publice vor fi mai transparente

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova va creată Agenția de soluționare a contestațiilor și va fi introdus serviciul de achiziții electronice –eAchiziții.

CHIŞINĂU, 28 apr – Sputnik. La Chișinău s-a desfășurat conferința internațională,,Reforma sistemului de achiziții publice”, organizată de Ministerul Finanțelor în comun cu Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD). La seminar s-a discutat despre planurile Guvernului de a crea un sistem mai puternic, mai transparent și mai eficient de achiziții publice și acțiunile întreprinse la moment pentru realizarea Acordului de Asociere cu UE.

,,Avem misiunea deloc ușoară să substituim un sistem defect pe un sistem de achiziții publice transparent și funcțional, astfel încât să existe o siguranță maximă pentru toți participanții la acest proces”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Ministerul Finantelor al RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova achiziţiile publice cu plăţi în avans au fost interzise

Reforma cuprinde două etape – instituirea unei Agenții de soluționare a contestațiilor și introducerea achizițiilor electronice (eAchiziții). La cea de a doua etapă va fi pus în aplicare un proiect BERD de cooperare tehnică. 

Eliza Niewiadomska, reprezentantul BERD în Moldova, a explicat că,,eAchizițiile vor exclude procedurile pe hârtie, în schimb fluxul de lucru va fi direcționat on-line și vor fi introduse instrumentele electronice. 

„Acest lucru va spori, nemijlocit, transparența, viteza și concurența în procedurile de achiziții publice. De asemenea, costurile de tranzacții pentru toate părțile implicate se vor diminua”, a declarat expertul.

Noua Lege privind achizițiile publice va intra în vigoare la 1 mai 2016. Un proiect de modificare a legii, care să permită realizarea reformei de sistem va fi prezentat Parlamentului.

Fluxul de știri
0