Pacea din Europa nu este în interesul SUA

© Sputnik / Давыдов / Accesați arhiva multimediaАмериканские солдаты, Soldaţi americani în Irak
Американские солдаты, Soldaţi americani în Irak - Sputnik Moldova
Abonare
Nu există niciodată undeva prea multe forțe americane și agresiunea rusească nu încetează să crească, iată două axiome pentru Statele Unite ale Americii. Într-un asemenea context, este posibil să fie stabilită o cooperare Rusia-SUA pentru combaterea terorismului?

CHIȘINĂU, 28 apr — Sputnik. Abordarea americană a politicii externe are un impact cel puțin pentru încetinirea luptei împotriva terorismului, care domină în prezent fiecare ordine de zi posibilă. Între timp, ideea că Moscova și Washingtonul își vor uni eforturile în această luptă este absolut valabilă, iar problema reală constă în aceasta, spune generalul de brigadă aeriană Jean-Vincent Brisset, directorul de cercetare al IRIS, într-un interviu cu Sputnik France.

„Problema este că definiția terorismului nu este aceeași peste tot", a subliniat el. Și în consecință, „perspectivele sunt limitate în crearea unui adevărat front antiterorist".

În spatele ambelor puncte de vedere asupra acestei chestiuni, atât cel rus, cât și cel occidental, faptul că se discută despre aceasta este deja un prim lucru interesant, continuă Brisset.

Derrière les affichages aussi bien russes qu'occidentaux sur cette question, le fait qu'on en parle est déjà une première chose intéressante, poursuit M. Brisset.

„În al doilea rând, este interesant și faptul că oamenii pot obține, în spatele fațadei comerciale, un progres real în lupta împotriva terorismului, prin intermediul schimbărilor. Ele nu sunt neapărat sub egida ONU".

Dar întrebarea care înfurie: putem spera că într-o zi va fi un front antiterorist comun, care să cuprindă inclusiv Rusia și SUA? Da, dar… Jean Brisset face precizările.

"În prezent, o cooperare reală între Rusia și SUA în Siria, ar fi determinarea unor ținte pentru atacuri militare imediate," răspunde interlocutorul Sputnik.

Missile de croisière antinavire hypersoniques Tsirkon - Sputnik Moldova
Rusia testează arma hipersonică, călcând pe nervii SUA

O altă problemă este frica lui Barack Obama față de așa-numita "agresiune rusească", care nu generează deja decât supărare. În timpul discursului său de la Hanovra, Obama a chemat europenii să facă mai mult în cheltuielile militare, subliniind faptul că aliații NATO ar trebui să sprijine țările Europei Centrale și de Est care se confruntă cu tensiuni sporite cu Rusia. Dar anume el este Acela care a trimis trupele sale în fiecare colț al lumii, sub pretextul de a lupta… de a lupta împotriva a ceva.

Exemplu? Să nu mergem prea departe: la 25 aprilie, președintele SUA a anunțat că un contingent suplimentar de 250 de soldați americani, în special din forțele speciale, va fi trimis în Siria, la inițiativa Pentagonului. Obiectivul? Lupta pentru eliberarea orașului Raqqa împotriva grupului terorist Statul Islamic. Planul este complet premeditat.

Prin urmare, este ușor de înțeles de ce Rusia consideră surprinzătoare aceste afirmații ale președintelui Obama cu privire la amenințarea rusă și noile tensiuni cu Moscova, spune Brisset pentru Sputnik. Dar acum trebuie mai observăm că președintele Obama este la finele mandatului său.

„Ceea ce preocupă mai mult SUA este campania electorală. În acest caz, el urmărește voturile unui număr anumit de alegători ai săi sau ai succesorului său, decât în interesul global al păcii în Europa", a precizat Brisset.

Aici întrebarea este pusă în felul următor: pacea globală nu a fost ea niciodată în interesul național al americanilor?

„Regret că Europa nu mai cooperează cu Rusia, că nu mai există declarații europene care să spună că Rusia nu este neapărat o amenințare. Dar aceasta este politica. Este departe de realitățile de la sol. Nu mai sunt sigur că SUA sunt foarte încântate de o anumită coeziune europeană cu Rusia", a declarat interlocutorul Sputnik.

Fluxul de știri
0