Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât vor plăti pentru căldură deținătorii centralelor de încălzire autonomă

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Consumatorii de căldură care s-au deconectat de la sistemul centralizat și și-au instalat centrale de încălzire autonomă vor plăti acum mai puțin pentru energia consumată.

CHIȘINĂU, 28 apr — Sputnik. Deținătorii centralelor de încălzire autonomă, care s-au deconectat de la sistemul centralizat, vor plăti până la 10% din energia consumată pentru un metru pătrat, în loc de 20 % cât plătesc acum. Această decizie a fost luată miercuri la ședința ordinară a Cabinetului de miniștri ai țării.

"Argumentul principal în favoarea acestei decizii este că 20% pentru un metru pătrat este o povară financiară prea grea pentru deținătorii centralelelor de încălzire autonomă, deoarece facturile pe care le plătesc aceștia pentru gazul consumat sunt mult mai mari decât cele ale consumatorilor conectați la sistemul centralizat", consideră autorii modificărilor.

ТЭЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Tariful la căldură se calculează cu luarea în considerare a suprafeței scărilor

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a format un grup de lucru care elaborează în prezent un nou Regulament cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor comunale, dar și necomunale, pentru fondul locativ. Agenția pentru eficiență energetică a elaborat deja un proiect normativ care stabilește o nouă metodologie de repartizare a volumelor și costul energiei   termice livrate, între consumatorii blocurilor locative.

În baza acestei metodologii, urmează să se efectueze un audit energetic în urma căruia va fi stabilit nivelul exact al consumului de căldură în fiecare apartament și va fi calculat procentul respectiv pentru fiecare locuință deconectată de la sistemul centralizat.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, la sfârșitul anului 2015, în municipiul Chișinău din 206 mii 953 de apartamente erau deconectate de la sistemul centralizat de încălzire 23 de mii 646 de apartamente (adică 11% din numărul total de apartamente). În Bălți, acest raport este de 32%.

Fluxul de știri
0