Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În Moldova ar mai putea fi instituită o sărbătoare naţională

© Sputnik / Мирослав РотарьФлаг Республики Молдова drapel
Флаг Республики Молдова drapel - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un grup de deputaţi neafiliaţi a înregistrat în Parlament un proiect de lege care stabileşte că Ziua Europei ar putea deveni sărbătoare națională în Moldova.

CHIŞINĂU, 27 apr – Sputnik. În Parlamentul Republicii Moldova au fost înregistrate două proiecte de lege, care stabilesc ziua de 9 mai – Ziua Europei, sărbătoare națională. Autorii iniţiativei sunt deputații neafiliaţi Mihaela Spătaru, George Mocanu, Ștefan Creangă, Vladimir Hotineanu, Ion Bălan şi Nae-Simion Pleșca.

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. 

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Ziua Drapelului de Stat, sărbătorită miercuri în Moldova

Potrivit autorilor, deși Guvernul Republicii Moldova desfășoară reforme pentru alinierea legislației naționale la standardele europene, având ca finalitate integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, până în prezent nu există un act legislativ care să legifereze Ziua Europei, zi simbolică pentru aspirațiile de integrare a Republicii Moldova.

Liderii comunităților au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea Declarației Schuman. Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituția europeană, are o declarație a șaisprezece membri care susțin simbolurile europene. Parlamentul European a recunoscut ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.

Fluxul de știri
0