Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A murit scriitorul Nicolae Esinencu

© Sputnik / Евгений ПанасенкоЦерковная свеча
Церковная свеча - Sputnik Moldova
Abonare
În dimineaţa zilei de 25 aprilie a decedat scriitorul Nicolae Esinencu. Poetul a suferit un ictus cerebral şi s-a stins pe patul de spital.

CHIŞINĂU, 25 apr – Sputnik. Scriitorul Nicolae Esinencu a murit la vârsta de 76 de ani în urma unui ictus cerebral.

Poet, prozator, dramaturg, scenarist, Esinencu debutează cu placheta de versuri „Antene” în anul 1968, urmată de cărţile de poezie „Sens”, „Dealuri”, „Copilul teribil”, „Stai să-ţi mai spun”, „Cuvinte de chemat fetele”.

Esinencu este autorul volumelor de proză: „Sada”, „Portocala”, „Toi”, „Era vremea să iubim”.

Nicolae Esinencu a semnat piesele „Grand Prix”, „Tabachera”, „Fumoarul”, „Oameni de paie”, scenariile de film „Tunul de lemn”, „Vâltoarea”. Este autorul cărţilor pentru copii „Harbuzul lui Fănel”, „Bună dimineaţa”.

În 1999-2004 Esinencu îşi adună opera în „Scrieri alese”  - şase volume. Este cavaler al ordinului „Gloria Muncii”, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Om Emerit al Artei din Republica Moldova.

Nicolae Esinencu a absolvit Şcoala Republicană de Cultură Fizică şi Cursurile Superioare de Literatură la Institutul „M. Gorki” din Moscova.

 

Fluxul de știri
0