CHIŞINĂU, 23 apr — Sputnik. Floarea de liliac, supranumită „floarea memoriei", provine din părţile Europei de Est şi Persiei şi este înrudită cu măslinul şi iasomia. Ea este remarcată în mod special pentru parfumul său.
„Liliacul semnifică misterul iubirii, care poate face ca o persoană să uite de sine în dragostea pentru altul. De aceea, în funcţie de culorile sale, liliacul poate să transmită mesaje de dragoste sau sentimente prieteneşti." (gradinamea.ro)
Planta a devenit cunoscută în Anglia în timpul domniei regelui Henric al VIII-lea, atunci când a apărut pentru prima dată în presa scrisă într-un inventar realizat de Oliver Cromwell în Norwich. La scurt timp după aceea liliacul a început să câştige popularitate pentru parfumul său dar şi pentru beneficiile medicale pe care le conţinea.
Florile de liliac erau înghiţite în trecut ca remediu împotriva viermilor paraziţi din intestine, dar şi utilizată în tratamentul malariei. În secolul al XIX-lea, liliacul era folosit de medici, în mod special în America (unde ajunsese odată cu imigranţii europeni), pentru a trata febra, pentru calmarea anxietăţii şi ca tonic.
În România florile de liliac au o simbolistică păstrată din generaţie în generaţie. Se spune că "florile galbene semnifică o nelinişte referitoare la sentimentele iubitei şi, prin urmare, necesită în mod obligatoriu un răspuns lămuritor. Florile roz sunt interpretate ca un reproş iar cele mov sau lila-violet, folosite mai ales în cadrul logodnei, ca o mărturisire a încrederii. Liliacul mai este şi un simbol al atracţiei irezistibile, de aceea tradiţia populară spune că trebuie purtat de fetele care vor să se căsătorească pentru a chema ursitul", scrie portalul cunoastelumea.ro, cu referire la (stireazilei.com).
Unii botanişti ai zilelor noastre folosesc încă uleiul de liliac pentru a trata afecţiuni ale pielii, cum ar fi erupţii cutanate, arsuri solare şi tăieturi sau zgârieturi minore.
Mai mult, câteva picături de ulei de liliac într-un arzător va ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie şi anxietate. Este la fel de eficient atunci când este folosit pentru inhalare, aducând beneficii de sănătate mintală, împreună cu un miros proaspăt şi plăcut în încăperea în care este folosit.
Acesta mai este folosit la nivel mondial cu precădere în aromoterapie. Uleiul poate fi adăugat în baie pentru a obţine un efect calmant. În plus, mirosul florii de liliac este folosit şi în produsele de curăţare, dând un parfum revigorant în întreaga casă.